Élet-Stílus

Orbán a világ 36. legdögösebb vezetője

bhután, argentina (Array)
bhután, argentina (Array)

Szegény Áder János a 158. helyre szorult, Ferenc pápa is bőven lehagyta.

Sorba állította a világ vezetőit a „Hottest Heads of State” nevű amerikai honlap, mégpedig az alapján, hogy kinézetük alapján ki a legdögösebb. Tekintsük inkább szórakoztató tartalomnak, legalábbis már a bemutatkozó szövegből süt az irónia, ahogy párhuzamot vonnak aközött, hogy egy állami vezető mennyire vonzó és mekkora zsarnok – a készítők szerint a legkevésbé jól kinéző emberek kezében összpontosul a legnagyobb hatalom.

Ugyanakkor ha végignézünk az első tíz helyezetten, a készítők máris maguk rombolják le ezt a sztereotípiát, ugyanis nem mindegyik szereplő a demokrácia mintaképe. Az első helyezett egy himalájai ország, Bhután királya, aki ugyan azt tűzte ki fő célul, hogy népe boldog legyen, a gazdasági mutatók hajszolása helyett pedig a fenntartható fejlődést helyezi mindenek elé, mégiscsak végső soron ő mondja ki mindenben a végső döntést. Őt Enrique Peña Nieto, Mexikó elnöke követi a második helyen, utána következik VI. Fülöp spanyol király, majd a negyedik helyen az első nő, Cristina Fernández de Kirchner, Argentína elnöke.

 A bhutáni uralkodó és az argentin elnöknő. Fotók: Wikimedia Commons

Kongó elnöke, Joseph Kabila az ötödik, Henrik luxemburgi nagyherceg a hatodik, míg Portugália miniszterelnöke a hetedik – őt is Coelhonak hívják, csak ő könnyen fogyasztható álbölcsességek helyett kormányzásban utazik. Nyolcadik helyen áll Rafael Correa, Ecuador elnöke, kilencedik helyen pedig ismét egy nő áll: Kolinda Grabar-Kitarovic, Horvátország elnöke. A tizedik helyezett ezekben a hónapokban igazi politikussztárnak számít, ő Alekszisz Ciprasz, a csőd szélén táncoló Görögország miniszterelnöke.

Igazi meglepetés a tizennegyedik helyen a kefebajszú Alekszandr Lukasenka, a fehérorosz elnök. A meglehetősen hiú Vlagyimir Putyinnak csak a harminckettedik hely jutott, Orbán Viktornak pedig a harminchatodik, de emiatt nem kell feltétlenül szégyenkezniük a 199 tagú mezőnyben. A lista másik magyar szereplője a köztársasági elnök, Áder János, de legendás bajszát sajnos egyáltalán nem értékelték a külföldi ítészek, a 158. helyre szorult vele. Többek közt a 125. helyen álló Ferenc pápa is lekörözte, a 92. helyen álló Angela Merkelről nem is beszélve.

 Aljakszandr Lukasenka. Fotó: Wikimedia Commons

A legbénább politikus Kim Dzsong Un lett, védjeggyé vált szuperbéna frizurájával a 199. helyen trónol, de reméljük, nem esik emiatt baja a fodrászának. A 197. helyen is egy jól ismert férfi áll, az azeri Ilham Alijev, bár Lukasenkával egymás mellé téve kicsit igazságtalan, hogy ennyire hátra sorolták.

 Kim Dzsong Un és Ilham Alijev. Fotó: Wikimedia Commons

Mielőtt azonban még vöröslő fejjel kérnének bármit számon a listakészítőkön, tartsák szem előtt, hogy az összeállítás vállaltan teljesen szubjektív, a készítők ízlését tükrözi. Inkább írják le higgadtan, hogy önök kit hova rangsorolnának!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik