Élet-Stílus

Itt vannak a fesztiválok, itt van a védekezés nélküli szex

sziget (Array)
sziget (Array)

Összeszedtük azokat a nemi betegségeket, amiket beszedhet, ha védekezés nélkül szexel ismerősökkel vagy ismeretlenekkel. Ha már volt annyira felelőtlen, és nem védekezett, még véletlenül se pánikoljon.

Itt van újra a fesztiválszezon, amikor a koncert alatt megismert partnerrel italozgat az ember, majd az alkohol kikapcsolja a természetes védekezési reflexeket és hopp, benne is vagyunk egy védekezés nélküli szexben a sátorban, kocsiban, mezőn. Erre jelentősen rádob, hogy azt gondoljuk, hogy de hát „ez a lány/fiú tiszta” esetleg ő maga állítja magáról. Van egy rossz hírünk: bárki lehet fertőzött, a legtöbb nemi betegség jelei csak a betegség utolsó stádiumában ismerhetőek fel. Nézzük, mit is lehet összeszedni egy védekezés nélküli kaland során. A jó hír: a legtöbbjük kezelhető.

HPV vagyis Humán Pappiloma vírus

A szakemberek szerint minden szexuális életet élő ember elkapja a HPV-t egy idő után. A HPV-nek több, mint harminc fajtája van, ami szexuális úton terjed és nem, az orális szex sem véd meg tőle, sőt még bőr-bőr érintkezéssel is elkapható.

A HPV legtöbb típusának nincsenek tünetei és nem károsak és a szervezet immunrendszere saját magától legyőzi. Néhányuk azonban randa szemölcsöket hozhat létre a nemi szerveknél. Más fajták megfertőzhetik a szájat és a torkot, illetve méhnyak-pénisz-száj- és torokrákot okozhatnak.

Már kifejlesztettek két vakcinát, melyek védelmet nyújthatnak a rák ellen, ezek közül az egyik a szemölcsök ellen is védelmet nyújt, nem véletlenül kampányolnak Magyarországon is az egészségügyi hatóságok, hogy a 11 és 26 év közötti életkorban mind a férfiak és a nők is menjenek el beoltatni magukat. Egy egyszerű kenetvétel gyakorlatilag a HPV okozta méhnyakrákot egészen korán ki tudja szúrni.

Chlamydia

Elterjedtségben a világ dobogós nemi betegsége. A leggyakrabban hüvelyi-, illetve anális szex során lehet elkapni a baktériumot, de az orális szexszel is terjed. A nők 25 a férfiak 50 százalékánál jelentkeznek a fertőzés tünetei, melyek rossz színű/szagú váladékokat jelentenek a legnemesebb testrészekből.

Antibiotikumokkal jól kezelhetőek.

Gonorrhea

A második legelterjedtebb nemi betegség. Az emberek általában bónuszként kapják a chlamydiára, egészen gyakoriak a kétszeres fertőzések, ami azt jelenti, hogy esélyes, hogy akinek van az egyikből, annak van a másikból is. A tünetei szintén hasonlóak a chlamydiához, ellenben szinte minden férfinak lesznek tünetei, míg a nőkből 20 százalék váladékozik gyanúsan.

Erre is remek kezelés az antibiotikum.

Szifilisz

Egy trükkös és a magyar irodalomból Ady Endrén keresztül jól ismert betegség, melynek négy stádiuma van. Az első stádium legjellemzőbb tünete a kelések a testen. Ezért is nevezik a szifiliszt a nagy imitátornak, merthogy az első stádiumot könnyű összetéveszteni egyszerű sebekkel, hajbenövéssel vagy pattanással. A második stádium kiütésekkel kezdődik az egész testen, majd kelések jelennek meg a szájban, a vaginában vagy az ánuszon.

Ezek a tünetek általában mérséklődnek vagy akár teljesen el is tűnnek a harmadik, látens szakaszban. Ez a szakasz akár évekig is eltarthat, vagy akár az ember életének a végéig is. A kezeletlen fertőzöttek 15 százaléka jut el ugyanis a végső stádiumba, mely idegrendszeri és szervi sérüléseket okoz. Agyi problémákat is eredményezhet.

A szifiliszt stádiumtól függően szintén antibiotikumok koktéljával kezelik. Minél gyorsabban csípik el a betegséget, annál kevesebbet kell beszedni és annál gyorsabban működnek.

Herpesz

A herpeszvírus mindkét alfaja (HSV-1, HSV-2) okozhat nemi herpeszt, de a leggyakrabban a HSV-2 a ludas a nemi betegség kialakulásáért. A leggyakoribb tünete a nemi herpesznek a fájdalmas pattanások a péniszen, a vaginán vagy az ánuszon. A rossz hír, hogy a nemi szerveken belül is kialakulhatnak pattanások, illetve bárhol, ahol nem látható és nem is érezhető. Ha azt gondoljuk, hogy elég, ha akkor leállunk, ha partnerünk nemi szervén gyanús pattanásokat veszünk észre van egy rossz hírünk: a tünetek nem minden esetben jelentkeznek, bárki lehet a vírus hordozója.

A herpeszt roppant egyszerű elkapni, még az óvszer sem nyújt teljes védelmet ellene, mert a bőrön keresztül, sima dörzsöléssel is fertőz. Akkor a legfertőzőbb, ha a hordozón pattanások is vannak, de simán el lehet kapni ezek jelenléte nélkül is.

A herpesz pedig egy vírus, nem gyógyítható. Bizonyos gyógyszerekkel azonban kordában lehet tartani.

Fotó: MTI/Marjai János

Trichomoniázis

A legtöbben nők kapják el ezt a betegséget, melyet egy apró parazita okoz és a húgycső nyálkahártyáinak gyulladásával jár. Férfiak és nők fertőzik meg egymást hagyományos szex során, de nők is át tudják adni egymásnak, feltéve, ha a nemi szerveik összeérnek az aktus közben. A fertőzöttek 30 százalékának vannak csak tünetei, melyek a következők: viszketés, égő érzés, száraz nemiszervek. Előfordul némi büdös, átlátszó, fehér, sárgás vagy zöldes váladékozás is.

Antibiotikumokkal egészen jól kezelhető.

HIV/AIDS

A HIV vírus okozza a szerzett immunhiányos megbetegedést, az AIDS-et. Testváladékokkal terjed, vérrel, anyatejjel. Elkapható, ha valakivel, aki már fertőzött óvszer nélkül szeretkezünk (vaginálisan vagy análisan), vagy ha a kemény drogozáshoz használt injekciós tűinket dobjuk be a közösbe. A HIV nyállal vagy csókolózással nem terjed.

A HIV tünetei nagyon haloványak, legtöbbször az influenzához hasonló tüneteket produkál, fáradtságérzetet vagy hőemelkedést. Előfordulhat fogyás is, vagy hasmenés. Az egyetlen biztos módja, hogy megtudjuk, megfertőztek-e minket, a nyál- illetve vérteszt, mely könnyen és gyorsan elárulja sorsunkat.

Évek munkája, mire a vírus ki tudja csinálni annyira az ember immunrendszerét, hogy végül a beszedett betegségekbe haljon bele.

Bár változatlanul nincs gyógymód az AIDS-re, a jelenlegi gyógyszerek már képesek megakadályozni, hogy a vírus elpusztítsa a beteg immunrendszerét, illetve sikeresen blokkolják a terjedését. Teljes emberi életet lehet vele élni, már amennyiben a stigmatizált életet annak nevezhetjük.

Ne pánikoljon

Ha már volt annyira felelőtlen, és nem védekezett, ne pánikoljon! Menjen el szűrésre, ha el is kapott valamit, hamar kikezelik. Minden évben érdemes szűrésre járni, elvégre csak nem akarja megfertőzni azt, aki annyira már szimpatikus volt, hogy az ágyába engedte. Ha most találkozott élete szerelmével, és éppen a védekezés nélküli szexbe kezdenének, akkor is érdemes elmenni szűrésre. Csak az az ember mondhatja el magáról ugyanis, hogy tiszta, aki 24 óránál frissebb laboreredményekkel a kezében mászik be az ágyunkba.

Olvasói sztorik