Élet-Stílus

Rejtélyes tüdőbetegség ölte meg az egyhetes kisfiút

Miután az orvosok közölték velük, hogy nincs remény, a szülők maguk kapcsolták le gyermeküket az őt életben tartó gépekről.

Arról a szívszaggató pillanatról, ahogy az édesanya búcsút vesz gyermekétől, az édesapa készített fotót. A felvétel nem sokkal Sebastian halála után felkerült az internetre, azóta pedig megállíthatatlanul terjed. Mára szinte az egész világot bejárta, az édesanya, a 32 éves Sarah Mariott pedig számolatlanul kapja a biztató, együtt érző és támogató leveleket.


Képek forrása: Marriott család 

A Daily Mail című brit lap megkeresésére elárulta, kisfia, Sebastian egy titokzatos, és nagyon ritka tüdőbetegség miatt halt meg, melynek első tünetei csak a születése után jelentkeztek. „A terhességem alatt – utólag már okos az ember – volt néhány arra utaló jel, hogy valami nincs rendben a kisbabámmal. Egyszer rá is kérdeztem az orvosomnál, aki megvizsgált, majd biztosított róla, hogy a fiammal minden rendben van.”

Sebastian ezt követően sürgősségi császármetszéssel jött a világra, majd nem sokkal ezután légzésproblémák jelentkeztek nála. Miközben édesanyja a stocktoni North Thees egyetemi kórházban lábadozott, fiát átszállították a Newcastle-ben lévő Freeman kórházba. „Két teljes napra elszakították tőlem” – panaszolja a nő.

Öt nappal a születése után, Sebastiant már csak a gépek tartották életben. Időközben súlyos agyvérzés lépett fel nála, agykárosodást szenvedett. Az orvosok hiába szerették volna megmenteni az életét, be kellett ismerniük, hogy nem tudnak segíteni. Végül közölték a szülőkkel, hogy le kell kapcsolniuk a kisfiút a gépekről, mert nem maradt remény. Sarah azt mondja, ekkor még nem tudták, mi baja Sebastiannak, de hallgattak az orvosokra.

„Csak a boncolás után derült ki, hogy Seb egy ritka, veleszületett tüdőbetegségben szenvedett. Az úgynevezett alveolo-kapilláris diszplázia (ACD) miatt a tüdeje nem működött megfelelően” – mondta az édesanya, majd hozzátette, a diagnózis után valamelyest megnyugodott. „Hibáztatni akartam valakit a tragédiánkért, de miután kiderült Seb betegsége, rájöttem, hogy erről senki sem tehetett.”

Sarah és férje, Jonathon Blenkisop fiuk halála óta azon fáradoznak, hogy a betegséget, melyet eddig mindössze 200 gyereknél mutatták ki világszerte, az orvosok még jobban megismerhessék. Épp ezért létrehoztak egy alapítványt, mely a további kutatások támogatására gyűjt adományokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik