Élet-Stílus

Cicabarát? Ezt a soha fel nem növő macskafajt imádni fogja

Ezt a különleges sivatagi macskafajt sokan csak az állatvilág "Pán Pétere"-ként tartják számon. Nem véletlenül.

A homoki macskák – ezek a főleg Észak-Afrikában, és Közép-Ázsia, valamint Pakisztán sivatagaiban honos emlősök – sosem nőnek fel. No, persze nem szó szerint. Az viszont tény, hogy a homoki macskák felnőtt egyedei egész életükben megőrzik a kölyökállatokra jellemző külső jegyeket, amik igazán ellenállhatatlanná teszik őket: a hatalmas füleket, a gomb szemeket, valamint az aprócska, gömbölyű fejformát is.

A homoki macskák mára sajnos a kihalás szélére sodródtak részben az illegális állatkereskedők, a gyűjtők és a sportvadászok miatt. A faj túlélését nem segíti elő az sem, hogy ez a különleges állatfaj fogságban nem, vagy csak alig-alig hajlandó szaporodni. Az állatkertben született kölyköknek több mint 60 százaléka legfeljebb 30 napig él. Leginkább azért, mert az anyák eltaszítják őket maguktól.

Mivel kétségkívül cukik, sokan szeretnének egy-egy példányt örökbefogadni, ám jó tudni, hogy a homoki macskák, akik a lehető legextrémebb időjárási körülményeket is képesek elviselni, a légúti betegségre való genetikai hajlamuk miatt, egyáltalán nem valók háziállatnak.


Képek forrása: Bored Panda

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik