Élet-Stílus

Megkaptuk az év sajtóközleményét

Lafferton Annamária munka közben (Array)
Lafferton Annamária munka közben (Array)

Bár még elég sok van hátra 2015-ből, azért esélyes, hogy ennél jobb nem lesz: megtudtuk, hogy a fodrászok idén szerdán ünnepelnek a védőszentjük napján, csütörtökön nem mosnak hajat, de amúgy erre inkább páratlan napokon hajlamosak. Mindez a Lafferton fodrászattól tudhattuk meg, ahol Magyarország első elrontott frizurák helyrehozására specializálódott fodrásza dolgozik.

A megkérdezett fodrászok 62 százaléka hetente többször mos hajat, 33 százalékuk azonban elégnek tartja a heti egy hajmosást. Naponta csak a fodrászok 3 százaléka mos hajat. Kéthetente még ennél is kevesebben, mindössze a megkérdezett fodrászok 1 százaléka mossa a haját. Ennél ritkábban viszont senki sem – írja a Lafferton fodrászat.

A fodrászatok kulisszáit fellebbentő közleményből kiderül az is, hogy a felmérés időzítése nem véletlen, hiszen július 22. Magdolna, a fodrászok védőszentjének napja. Egy újabb érdekes adat, ahogyan azt Galla Miklós mondaná.

És azt tudta, hogy „a hajmosás gyakoriságát befolyásolja haj minősége, zsírosodásra való hajlama. Ezért nincs egyetlen, mindenkire alkalmazható szabály, milyen időközönként mossunk hajat. Azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy minél gyakrabban nyúlunk a sampon után, annál jobban fog zsírosodni az erre hajlamos hajtípus. Ezt viszont már maga Lafferton Annamária nyilatkozza a közleményben, aki a dokumentum szerint Magyarország első elrontott frizurák helyrehozására specializálódott fodrásza.

 
Fotó: Lafferton.hu 

Ennek megfelelően kiderül, hogy a megkérdezett fodrászok maguknak a haj állapotától függően, változó időpontokban mosnak hajat. A páratlan napokat részesítik előnyben: általában hétfőn 20 százalék szerdán 21 százalék, pénteken 23 százalék és vasárnap 23 százalék mos hajat. Csütörtökön, viszont csak 9 százalékuk nyúl a sampon után.

A felmérésben résztvevő fodrászok legtöbbje ma is alkalmazza az iskolában tanult „két sampon, egy balzsam” szabályt. Ennek megfelelően 87 százalékuk hajmosáskor kétszer samponozza a saját haját, ami megfelel a hajmosás-protokollnak. A balzsamhasználat viszont elengedhetetlen része a hajápolási rutinnak, ami a válaszokból is jól kitűnik: 90 százalékuk használ balzsamot hajmosás után.

A közlemény némi dorgálást is megfogalmaz, hiszen Magyarország első elrontott frizurák helyrehozására specializálódott fodrásza gondolatban már felhúzta a szemöldökét: „Kicsit meglepett, hogy milyen sokan használnak hajvasalót (45 százalék) és hajsütővasat (12 százalék) is, ami nem vet éppen jó fényt a fodrászokra, hiszen ezek az eszközök köztudottan roncsolják a hajat – de hát senki sem tökéletes” – írja. A közleményben egyébkéntzt ez a rész az „Ejnye-bejnye, ezt nem lenne szabad” közbevetett cím alatt olvashatjuk.

A felmérés célja egyébként az volt, hogy képet kapjunk arról, hogyan ápolják hajukat a magyar fodrászok. A felmérés maga pedig internetes megkérdezés online kérdőív segítségével történt. A 275 válaszadó saját Facebook adatlapján magukat Magyarországon élő fodrászként azonosították.

A dokumentumot teljes terjedelmében itt lehet elolvasni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik