Élet-Stílus

Azt hitte, egyszerű napszúrása van, nem sokkal később meghalt

A fiatal nő nem tudhatta, hogy úszás közben egy ritka, de életveszélyes baktérium fertőzte meg.

A 21 éves kaliforniai egyetemista, akinek nevét családja kérésére nem hozták nyilvánosságra, alig néhány nappal a fertőzés után, szívelégtelenség miatt halt meg – írja a Reno Gazette Journal. A lap tudni véli, a nevadai fiatal az első tüneteket alig néhány órával a fertőzés után vette észre magán: a délutáni szunyókálásból már fejfájással ébredt, amit hányinger, majd szűnni nem akaró hányás követett.

A nevadai lap beszámolójából kiderült, a fiatal nő és családja először azt hitte, a tüneteket egyszerű napszúrás okozza, így csak azután mentek orvoshoz, hogy a tünetek súlyosbodni kezdtek. A kórházban elvégzett vizsgálatok mutatták végül ki, hogy a álny szervezetét egy ritka, ám annál veszélyesebb baktérium, az úgynevezett Naegleria Fowleri támadta meg. Az egyik legveszélyesebb agyevő amőba az esetek többségében szennyezett csapvíz, vagy édesvíz segítségével, az orron keresztül kerülhet az emberi szervezetbe.

Mint kiderült, a fiatal nő a fertőzés előtt egy ismerős család medencéjében úszott, az orvosai szerint itt kaphatta meg a fertőzést, ami a statisztikák szerint szinte 100 százalékban halálos. Az Egyesült Államokban, az elmúlt tíz évben mindössze 35 hasonló fertőzést regisztráltak, és az érintett betegek zöme néhány napon belül meghalt a baktérium által kiváltott agyvelőgyulladás miatt. Eddig mindössze három olyan betegről tudnak, aki túlélte a fertőzést: egyikük az arkansasi Kali Hardig, aki 2013 júliusában került kórházba.

A haláleset ügyében az amerikai járványügyi hivatal is vizsgálódik. A szóvivő a Reno Gazette Journalnak azonban elmondta, mivel a fiatal lány magánterületen fertőződött meg, nincs ok a pánikra. Hozzátette, a családtagoknak sem kell aggódniuk az esetleges fertőzés miatt, eddig ugyanis nem volt rá példa, hogy a Naegleria Fowleri emberről emberre terjedt volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik