Élet-Stílus

Új arcot kapott a szemek és orr nélkül született kisfiú

Az orvosok ingyen vállalkoztak a 18 órás műtére, hogy megváltoztathassák egy tragikus sorsú hároméves kisfiú életét.

Azután, hogy egy ausztrál nőnek köszönhetően az egész világ megismerte ő, a hároméves Yahya El Jabaly – aki egy fejlődési rendellenesség miatt szemek és orr nélkül jött a világra – a közelmúltban áteshetett azon az operáción, ami lehetőséget adhat arra, hogy egyszer teljes életet élhessen. A marokkói kisfiú még meg sem született, mikor kiderült, súlyos betegségben szenved.

A kis Yahyát egy kifejezetten magzatokat érintő, extrém ritka fejlődési rendellenesség támadta meg, aminek következtében a koponyacsontjai nem záródtak össze megfelelően. A kisfiú így orr és szemek nélkül született, és bár az orvosok abban is kételkedtek, hogy egyáltalán túléli a születését, Yahya végül életerős, vidám fiúcskává cseperedett.

A szülei sokáig bújtatták őt, féltek a környezet reakciójától, és attól, hogy sokan megszólják majd gyermeküket. Inkább bújtatták őt, és az interneten keresztül igyekeztek segítséget kérni a világ orvosaitól. Yahya története így jutott egészen Ausztráliáig, Fatima Barakához, aki úgy döntött segít a gyermeken.


Képek forrása: Channel 7

Az ausztrál nő először elutazott a családhoz Marokkóba, majd elintézte, hogy az ausztrál orvosok vállalják a kisfiú arcrekonstrukciós műtétjét. Nem kis dolog ez egyébként, Yahyát ugyanis egy az az orvoscsoport műtötte – teljesen ingyen -, melynek dr. Tony Holmes a vezetője. Az orvos, akinek nem sokkal korábban egy bravúros operáció keretében sikerült szétválasztania egy bangladeshi sziámi ikerpárt.

A helyreállító műtét végül 18 órán keresztül zajlott az előre tervezett 8 helyett, ám Yahya orvosai bizakodóak. Mint elmondták, annak ellenére, hogy a műtét során a vérének jelentős részét elvesztette, a kisfiú állapota stabil, a műtétnek köszönhetően sikerült rekonstruálni az arcát. Holmes és csapata emellett bízik abban, hogy a kisfiú a beavatkozásnak hála hamarosan beszélni is tud majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik