Élet-Stílus

Influenzának hitték a 16 éves fiú pestisét – belehalt

Coloradóban harminc év alatt ez volt a harmadik olyan eset, amikor valakit a "fekete halálként" emlegetett baktérium támadott meg.

Manapság nem csak Coloradóban, de az egész világon meglehetősen ritka dolognak számít az, hogy valaki pestissel fertőződjön meg. Ahogy azt a Daily Telegraph című portál összeállításából megtudtuk, az elmúlt harminc évben az Egyesült Államokban például összesen hét ilyen esetet regisztráltak, az érintettek pedig kivétel nélkül túlélték a fertőzést.

A 16 éves Taylor Gaes nem volt ilyen szerencsés. A coloradói gimnazista egyik napról a másikra betegedett meg: a nyirokcsomói bedagadtak, belázasodott és állandó izomfájdalmakra panaszkodott. Mikor édesanyjával és barátnőjével végre orvoshoz ment, a szakember azt állapította meg, hogy egyszerű influenzában, vagy náthában szenved. A doktornak fogalma sem volt róla, hogy a gimnazistát egy sokkal veszélyesebb baktérium támadta meg.


Kép forrása: Daily Telegraph

Taylor néhány nappal ezután, június 8-án meghalt otthon. Szülei nem hozták nyilvánosságra a kamasz halálának körülményeit, de azt elmondták, az eset mindannyiukat mélyen megrázta. Taylor testét a halála után a helyi kórházba szállíttatták azt remélve, hogy a boncolás választ ad majd arra a kérdésükre, miért halt meg életerős gyermekük.

A válaszok végül csak a temetés után érkeztek meg. Nem sokkal azután, hogy a fiú hamvait egy szűk családi szertartás keretében szétszórták a család kertjében, kiderült, Taylor halálát a csak “fekete halálként” emlegetett baktérium, a pestis okozta. “Az orvosok azt gyanítják, egy a kertünkben megtelepedett rágcsáló, illetve az általa behurcolt fertőzött bolhák okozhatták Taylor halálát” – nyilatkozta a megtört apa.

A Larimer megyei járványügy azonnal kézbe vette az ügyet: “tájékoztattuk a barátokat és az ismerősöket, valamint azokat, akik részt vettek a temetési szertartáson, hogy kezelést kell kapniuk” – mondta el a hivatal szóvivője, Katie O’Donnell. A szakember hozzátette, noha az átvitel valószínűsége csekély, az óvintézkedéseket így is meg kell tenniük. “Még akkor is, ha a betegség időben diagnosztizálva ma már jól kezelhető.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik