Élet-Stílus

150 éves lett a világ legszebb körútja

Kevesebb mint 25 év kellett hozzát, hogy Bécs kopár és kihalt részéből a város nyüzsgő, üde színfoltja legyen.

A Ringstrasse, amit az osztrák fővárosba látogató turisták egyöntetűen a “világ legszebb és legelegánsabb körútjának” szavaztak meg idén tölti a 150. születésnapját. A közel 5 kilométer hosszú bevásárlóutcát, ami az évek múlásával, szép lassan Bécs jelképévé vált, 1857 után kezdték építeni. Ferenc József ebben az évben adta parancsba, hogy a Bécs városát körülölelő, funkciójukat vesztett falakat rombolják le.

 

A császár tekintélyes sugárutat szeretett volna az egykori falak helyén látni, ami Bécs városát egy dinamikus és modern város képével ruházza fel. Az uralkodó azt szerette volna, ha Ausztria fővárosa Berlinnel és Párizzsal is felveheti a versenyt. Az építkezéshez a városvezetés – hasonlóan Párizshoz és Münchenhez – a kor legtehetségesebb építészeit kérték fel: Gottfried Sempert, Theophil Hansent és Heinrich von Ferstelt.

 

A Ringstrasse, ami több, külön-külön elnevezett szakaszra tagolódik, végül 1880-ban készült el, kevesebb mint 25 év alatt. A patkó alakú sétány a Shottenringgel kezdődik északon, és a Duna-csatornánál végződik: teljesen körbefonja Bécs történelmi központját, ahova a szűk, szabálytalan utcák helyett nyílt terek és monumentális épületek kerültek, amilyen a Bécsi Természettudományi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum vagy épp az Operaház.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik