Élet-Stílus

4 osztrák bringaútvonal, amitől tátva marad a szád

Festői folyópartokat, idilli falucskákat és múltat idéző óvárosokat ajánlunk, melyeket kétkeréken is bejárhatsz. Sőt, mi több, itt az élmény biciklivel az igazi.

Ausztria azon szerencsés európai országok egyike, ahol a fejlett bicklis kultúrának köszönhetően, nem csak számtalan “kerékbarát” szálláshely, de emellett egy meglehetősen kiterjedt, jól karbantartott bicikliút-hálózat is várja a kétkeréken kirándulni vágyókat. Most az öt legszebb, emellett legtöbb élményt tartogató útvonalat mutatjuk meg:

1. Egy bicikliúton egyszerre három országba

Az úgynevezett “vorarlbergi útvonal”, ami magába foglal egy kört a Konstanzi-, vagy más néven Boden-tó körül, mindennel együtt 322 kilométeres. Az útvonal szinte teljes hossza betonozott, ráadásul sík területen fekszik, így különösebb megerőltetés nélkül teljesíthető kevésbé gyakorlott túrázók számára is.

 

Ha igazán jót akarsz, akkor Bludenzből indulsz. A középkori hangulatot idéző alpesi városkában ráadásul nem csak a bicikli szerelmesei, de a kirándulni vágyók és a horgászok is megtalálják majd a számításukat. A kerékpáros útvonal Bludenzből indulva az Ill folyó mentén, Feldkirchbe, majd onnan a Rajna mentén Bregenzbe jut, ahonnan már csak egy ugrás a Konstanzi-tó, melyet megkerülve, egy rövid időre ellátogathatsz akár Németországba és Svájcba is.

2. Szereted a tavakat? Irány Salzkammergut!

Imádsz biciklizni, de azt sem bánod, ha mindeközben úszni, kirándulni, vagy épp horgászni is van lehetőséged? Nos, akkor a 309 kilométeres körtúrát szeretni fogja. Az összesen 13 különböző nagyságú tavat érintő túraútvonalat Salzburgban érdemes kezdeni, ahonnan az út St. Gilgenen és St. Wolfgangon keresztül egyenesen Ferenc József kedvenc pihenőhelyére, Bad Ischlbe vezet.

 

Nem elég? Akkor Bad Ischlből indulj tovább. Hallstattban szállj hajóra és gyönyörködj Ausztria egyik legfotogénebb térségében, hogy aztán Obertraunban még a szavad is elálljon a híres jégbarlangokat látva.

3. Passauból Bécsbe a Duna mentén

Ha kíváncsi vagy Ausztria legszebb és legjelentősebb kulturális emlékeire, akkor mindenképpen ezt az útvonalat válaszd! A 317 kilométeres kaland nem csak azért felejthetetlen, mert szinte végig a Duna partján vezet majd, hanem azért is, mert olyan történelmileg és kulturálisan jelentős városokat érint, mint Passau, Linz, St. Florian, Wachau, Melk és Dürnstein is, ahol a legenda szerint foglyul ejtették a hadjáratáról visszavonuló Oroszlánszívű Richárdot.

A már említett állomások mellett, már-már kötelező megállónak számít Krems ezer éves városa is.

4. Mozart nyomában

Ha osztrák kultúra, akkor Mozart. A történészek szeriint a zseniális zeneszerző számos nyomot hagyott szülővárosában, Salzburgban. Épp ezért, életének főbb állomásait, az úgynevezett “Mozart Mérföldköveket” most az érdeklődők egy összesen 450 kilométeres biciklis túra keretében is bejárhatják.


Kép forrása: Thinkstock

A Mozart-túra 16 különálló, 50 kilométernél nem hosszabb szakaszból épül fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik