Élet-Stílus

Találkozott már ilyen profilképekkel? Hamarosan valószínűleg fog

eroszak-kampany(960x640).jpg (Array)
eroszak-kampany(960x640).jpg (Array)

Izlandi nők kezdték használni őket, esetenként a kettőt egyszerre, természetesen nem ok nélkül.

A World Economic Forum rangsora szerint, mindent egybevéve az egész világon, Izlandon a legjobb nőnek lenni: ott a legkiegyensúlyozottabb a nemek közötti egyenlőség. Ott is van azonban még mit fejlődni, például a szexuális zaklatás, és a nemi erőszak rázós terepén – írja a The Independent.

Az izlandi nők nem sokat teketóriáznak, ha ki állniuk a jogaik mellett. Alig csengett le a női mellbimbók szabadságáért indított kampány, máris itt a következő, az erőszak ellen. A kezdeményezés célja, hogy megtörje a csöndet. Mint mindenhol a világon, a nemi erőszak sokszor az északi országban is titokban marad az áldozat szégyenérzete miatt. Néhányan ezért úgy gondolták, egymásból erőt merítve közösen kiállnak, hátha többen is csatlakoznak majd hozzájuk.

 Kép: Twiter

A narancsszínű kép azt jelenti: áldozat vagyok, a sárga azt, hogy ápoltam már közeli barátnőmet, rokonomat, aki áldozat volt. Rengeteg nő használja egyszerre mindkettőt.

A kezdeményezés egyébként egy szépséggel és divattal foglalkozó oldal Facebook profilján indult. Egy kétségbeesett nő, mivel tudta, hogy férfiakba még véletlenül sem botolhat, ott kérdezte meg az olvasókat, hogy van-e tapasztalatuk a nemi erőszakkal kapcsolatban. Több százan válaszoltak neki igennel.

A kampány jóval Izland partjain túl is terjed, a nők sorra cserélik le profilképeiket, és osztják meg történetüket társaikkal a közösségi protálokon, izlandi nyelven #konurtala(női beszéd) és #þöggun (elnémítva), míg angolul  #outloud (ki vele hangosan) címkével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik