Élet-Stílus

Rájárnak a borra a vadon élő csimpánzok

csimpanz(960x640).jpg (Array)
csimpanz(960x640).jpg (Array)

Nem vetik meg az alkoholt a vadon élő csimpánzok: falusiak pálmaborát dézsmálják meg, megrágott leveleket mártogatva szivacsként az edényekbe.

Az afrikai nagymajmok és az ember szervezetében olyan génmutáció figyelhető meg, amely segítségével képesek hatékonyan megemészteni az alkoholt – emlékeztet a Royal Society Open Science című brit tudományos folyóirat szerdai számában megjelent tanulmány.

Az is ismert, hogy hogy a csimpánz gyümölcsevő, és arra is rá lehet venni, hogy a földön heverő, rothadt gyümölcsöket is megegye, amelyeknek az erjedésekor etanol keletkezik. Most azonban első ízben figyelték meg egy tudományos kutatás során, hogy a nyugat-afrikai Guinea Bossou körzetében vadon élő csimpánzok “önkéntesen, ismételten és hosszabb távon fogyasztanak” etanolt. A kutatást 1995 és 2012 között végezték el.

“Ez alátámasztja azt az elgondolást, hogy a jelenlegi afrikai emberszabású majmok és a modern ember közös őse nem vetette meg az etanolba mártott élelmiszereket” – olvasható a mások mellett Kimberley Hockings, a nagy-britanniai Oxford Brookes Egyetem tanára által jegyzett tanulmányban.

Bossouban a falusiak a rafiapálma cukros levét a fára akasztott edényekbe gyűjtik. A pálmabor készítéséhez használt erjedő levet naponta kétszer gyűjtik össze. A csimpánzok megrágják a pálma leveleit, majd az edénybe mártogatva jutnak a nektárhoz. Tizenhét év alatt a kutatók 51 alkalommal figyelték meg, amint a csimpánzok rájártak a pálma nedvére.

A huszonhat fős csimpánzközösség tizenhárom tagja – felnőttek és fiatalok, hímek és nőstények, csak a csecsemők nem – fogyasztották az erjedő folyadékot. A három évnél fiatalabbak azért maradtak ki a “jóból”, mert még nem képesek a megfelelő eszköz előállítására.

A bossoui csimpánzok a sörrel azonos – 3,1-6,9 százalékos – alkoholtartalom ellenére nagy mennyiségben fogyasztották a varázsitalt. Egyeseken “ittasság” jelei is tapasztalhatóak voltak. “A kutatóknak ritkán van alkalmuk csimpánzokat megfigyelni alkoholfogyasztás után, de egyes korhelyek az italozás után rögtön lepihentek” – írták a kutatók.

A rafiapálma nedve tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Cukortartalma miatt energizáló, a cukor még az etanoltartalmú ital ízét is kellemessé teszi. A kutatók szerint az etanolfogyasztás nem véletlen. Mindenesetre az etanol jelenléte nem riasztja el az állatokat az ital fogyasztásától – hangsúlyozták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik