Élet-Stílus

Megindító pillanat, amikor egy nő először látja újra halott testvére arcát, egy idegen férfi testén

találkozás arcátültetés után (Array)
találkozás arcátültetés után (Array)

Az autóbalesetben elhunyt férfi családja belegyezett a Joshua szerveinek transzplantációjába, az orvosok az arcát is felhasználták.

A 21 éves Rebekah testvére, Joshua 2012-ben halt meg egy autóbalesetben. Családja engedélyezte, hogy a fiatal férfi ép szerveit arra használhassák az orvosok, hogy betegek életét mentsék meg velük. Joshua arcát egy 39 éves férfi, Richard Norris kapta, akinek tizenhét évvel ezelőtt, az arcába robbant egy sörtétes puska – írja a Mirror.

 Joshua Aversano (kép: findagrave.com)

Arról, hogy Norris arca milyen nagy mértékben károsodott a vadászbalesetben jó képet fest, hogy az övé volt minden idők egyik legdrágább, és legbonyolultabb transzplantációja. Joshuától kapta az állát, a fogait, sőt, a nyelvét is.

A férfi arca annyira eltorzult a baleset miatt, hogy a közel két évtized alatt többször jutott az öngyilkosság szélére, de a családjának mindig sikerült lelket önteni belé: végül nekik lett igazuk.

 Norris átalakulásának folyamata (kép: University of Maryland Medical Centre)

Bár Norris új arca nem száz százalékosan olyan, mint Joshuáé volt, az elhunyt fiú családja megdöbbent a hasonlóságon: „egyértelműen látom benne a fiamat” – mondta Joshua édesanyja – „örülünk, hogy segíthettünk rajta, bár tragikus veszteség érte a családunkat, megkönnyebbülést okoz, hogy valakinek jobbá tehettük az életét.”

A férfi nagy kockázatot vállalt az operációval, ötven százalék esélye volt rá belehal. A műtét 36 órán keresztül tartott, amit hosszú és fájdalmas felépülési folyamat követett, amit egy kilökődési epizód is súlyosbított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik