Élet-Stílus

Így csináljon otthon jobb sült krumplit, mint a Meki

sult-krumpli(960x640).jpg (Array)
sult-krumpli(960x640).jpg (Array)

Addiktív íz, tartósítószerek nélkül.

Januárban fedte fel utánozhatatlan sült krumplija titkát a McDonald’s, amikor beengedte a Mythbusters (magyarul Mítoszirtók) című sorozatból ismert Grant Imahara-t forgatni az egyik üzemébe. Akkor kiderült, hogy az általában mindössze burgonya, olaj, és só felhasználásával készülő ételnek a McDonald’s-nál 19 hozzávalója van. Néhány ezek közül természetes ízesítő, a többi pedig olyan anyag, ami lehetővé teszi, hogy a hatalmas mennyiségű burgonyát anélkül szállíthassák keresztül-kasul a világban, hogy veszítene a minőségéből.

A Popsugar gasztrobloggere, Brandi Milloy elhatározta, hogy megpróbálja elkészíteni otthon a mekis sült krumplit, kihagyva belőle azokat az összetevőket, amiket kizárólag az ipari termelés követelményei miatt használ az amerikai cég. Az étel készítését Milloy videóra vette: van benne, néhány trükk, amit érdemes kipróbálni.

A recept a burgonyák meghámozásával, és feldarabolásával kezdődik, mint bárhol a világon. Aztán következik az első trükk: némi kukoricaszirupot kell vízbe önteni, majd ebben a keverékben fél órán át áztatni a krumpliszeleteket. A második trükk a kétfázisú sütés. Milloy földimogyoró olajat használ, ami Amerikában sokkal elterjedtebb, mint Magyarországon, de két kattintással azért hozzá lehet jutni.

A sütés 190 Celsius fokosra melegített olajban kezdődik, és az első fázisban nagyjából másfél percig tart, éppen addig, amíg a burgonya elkezdi felvenni az aranysárga színt. Az olajból kivett burgonyáról célszerű papírtörlővel leitatni az olajfölösleget, a krumplit aztán negyed órát a hűtőben kell pihentetni.

A következő titkos összetevő a marhafaggyú, ami a sütéshez használt olajba kerül. Ha marhafaggyú nincs kéznél, akkor használható az a zsiradék is, ami hamburger készítésekor, a marhahúspogácsa sütése után a serpenyőben marad. Minek is készítenénk sült burgonyát, burger nélkül?

A sütés második körében magasabb hőfokra, 205 Celsius fok körülire kell melegíteni az olajat, amiben 5-6 perc alatt sülnek készre a krumpliszeletek. Már csak a sózás van hátra: arra az esetre, ha sem marhafaggyú, sem hamburgerhús sütés után maradt zsiradék nem volt kéznél, Brandi Miolly azt ajánlja, hogy a sóhoz adjunk némi, leves főzéshez használt, marhahús fűszerkeveréket.

Kissé macerásabb recept a szimpla krumpli sütésnél, de Brandi esküszik rá, hogy a végeredmény jobb, mint a gyorséttermi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik