Élet-Stílus

Öngyilkos lett az apa, mert rettegett attól, hogy lebénul

Az 54 éves üzletember nem akart teher lenni, ezért úgy döntött, véget vet az életének.

“Pontosan tudom, hogy lett még volna időm, de nem félek. Hiszem, hogy azzal, amit teszek, hosszú távon a családom érdekét szolgálom” – írta búcsúlevelében az 54 éves brit üzletember, aki a napokban egy kiadós családi vacsora után, csak azért utazott Svájcba, hogy egy úgynevezett “öngyilkosság-klinikán” halálba segítsék orvosai. A férfit utolsó útjára felesége és gyermekei is elkísérték, noha mindannyian ellenezték döntését.

Jeffrey Spector egész életében igyekezett egészségesen és aktívan élni. Csakhogy 2008-ban, azután, hogy egy londoni szállodai szobában hirtelen összeesett, és percekig mozdulatlanu feküdt a fájdalom miatt, minden megváltozott. “Tudtam, hogy valami nincs rendben, de egy ideig igyekeztem azzal magyarázni a történteket, hogy csak túlhajtottam magam.” Mikor a hátfájdalom néhány nappal később ismét jelentkezett, Jeffrey úgy döntött nem vár tovább, és orvoshoz ment.


Képek forrása: Facebook

“Nem sokkal az MRI-vizsgálat után kiderült, hogy a gerincem felső részében egy tumor növekszik. A sebészem biztos volt benne, hogy el tudja távolítani, ám a tesztek végül bebizonyították, hogy a műtét túlságosan veszélyes lenne.” Az üzletembert orvosai egy ideig sugárterápiával kezelték, a tumor azonban nem reagált a besugárzásra, sőt, még tovább nőtt.

Jeffrey bízott benne, hogy a daganatot el lehet távolítani, ám hiába feküdt kés alá 2009-ben, arra tért magához, hogy a sebészek végül meg se próbálták az operációt. Azt mondja, ezután vette fel – teljes titokban – a kapcsolatot a svájci Dignitas klinikával. “Ha a tumor csak néhány centit lejjebb alakul ki, minden más lenne. Akkor még lett volna esélyem teljes életre, ha csak a lábam bénul le. Így viszont, hogy gyakorlatilag bármikor lebénulhatok nyaktól lefelé, nincs.”

 

A férfi nem akarta megvárni, míg a betegsége annyira előrehalad, hogy magatehetetlenné válik, mint írja, ő maga akart dönteni élete hátralevő részéről. Mikor úgy érezte, az állapota rohamosan romlik, közölte családjával a döntését. “Tudom, hogy lesznek olyanok, akik elítélnek majd a döntésemért. Nekik azt üzenném, hogy ne ítéljenek meg senkit, amíg nem képzelték magukat a helyébe. Hiszem, hogy jogom van a méltósághoz. Ahhoz, hogy képes legyek meginni egy csésze teát segítség nélkül, vagy hogy fel tudjam venni a telefont.”

Jeffrey, miután mindent elrendezett, múlt pénteken utazott családjával Svájcba, hogy a klinikán ellenőrzött körülmények között vethessen véget az életének. Családtagjai, bár a döntésével nem értettek egyet, az utolsó pillanatig mellette lehettek.

!!!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik