Élet-Stílus

Annak köszönhetik életüket, hogy menhelyi kutyát fogadtak örökbe

Történetek, amik bizonyítják, nincsen hálásabb egy menhelyről kimentett kutyusnál.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: ha valaki kutyát szeretne maga mellé, ne vásároljon, hanem menjen el szépen egy menhelyre vagy „Az Illatosra”, és nézzen ki magának egyet. Hihetetlenül hálás lesz. Mint az alábbi öt kutyus, akik azzal köszönték meg, hogy befogadták őket, hogy megmentették gazdijuk életét.

Duke

Ő a tökéletes kutya, sorsszerű volt, hogy hozzánk került” – jellemezte hősként ünnepelt kutyáját az amerikai Jenna Brousseau, aki nem kevesebbet köszönhetett a hat évvel korábban örökbe fogadott ebnek, mint kislánya életét. Egy őszi vasárnap éjszaka Duke olyat csinált, amit soha nem szokott: felugrott a házaspár ágyába, és olyan erősen remegett, hogy felébresztette Jennát és férjét.

A pár azonnal tudta, hogy valami baj történt. A kutya ugyanis a nő elmondása szerint „őrülten szófogadó”, és az, hogy beugrott melléjük az ágyba „nagyon bizarrnak” számított. A házaspár ekkor gyorsan bement kislányuk szobájába, hogy ránézzenek 9 hetes kislányukra, akiről kiderült, hogy nem lélegzik. Azonnal mentőt hívtak, akiknek sikerült újjáéleszteniük a gyereket, akit kórházba szállítottak.

 
Duke, az “őrülten szófogadó”, csecsemőmentő kutya
Fotó: WFSB 

Az anyuka elmondta: a kislányuk Duke-nek köszönheti, hogy életben maradt. A Brousseau-házaspár azért számolt be a helyi sajtónak a rendkívüli történetről, mert abban reménykednek, annak hatására többet fognak örökbe fogadni menhelyes kutyákat. Mert olyat tesznek, mint az a fekete Labrador, aki rendőrt hívott eszméletlenül elterült gazdájához. 

John Boy

Jeff Gonzales rendőrtiszt éjszakai járőrözésen volt a Tennessee-i Germantown egyik utcáján, amikor éjfél után egy gazdátlanul kóborló kutyára bukkant. Mint kiderült, az eb nem elszökött és nem céltalanul csatangolt: éppen segítséget akart szerezni 58 éves gazdájának. Amikor Gonzales magához akart hívni, a farkát barátságosan csóváló eb el-elszaladt tőle, majd megállt, mintha azt akarná, hogy kövesse.

A rendőr követte is a kutyát, aki egyenesen oda irányította bajba került gazdájához, aki a februári hidegben ájultan ült a bejárati ajtó mellett található székben, egy szál pizsamában és egy, a vállára vetett kabátban. „Őszintén szólva azt hittem, már nem él” – mesélte el a helyi sajtónak Gonzales. Végül kiderült, hogy a csak Krystal néven említett nőnek még volt gyenge pulzusa, és a kórházba szállítás után sikerült is megmenteni a szívproblémákkal küzdő nő életét, aki akkor lett rosszul, amikor este kiengedte a kutyát egy kis sétára.

 

A nő lánya szerint a sors akarta úgy, hogy John Boy az anyjához kerüljön. A kutyát egy menhelyről fogadták örökbe, ahonnan korábban már hárman is magukhoz vették, hogy utána visszaadják.

TatorTot

A 28 éves Christi Smith eleinte nem akarta magához venni a Gator névre hallgató kutyát, akit a minneapolisi gyepmesteri telepről mentett ki egy kutyavédő szervezet, nem sokkal azelőtt, hogy elaltatták volna. A kisgyerekes anyuka attól tartott, a nagy mozgásigényű kutya túlságosan is energikus lesz nekik, de végül vállalta, hogy ideiglenes befogadóként magához veszi, amíg gazdát találnak neki.

Már az első nap után érezte, hogy akár ő is örökbe fogadhatná. Négy nappal később már szemernyi kétsége sem volt afelől, hogy soha senkinek nem adná oda. Hiszen megmentette négyéves kisfia életét.

Smith a helyi sajtónak elmondta: fiát szokás szerint éjszaka ágyba tette, majd a gyerek éjfél után felébredt és inni kért. Kissé furcsán viselkedett, de azt betudta a fárasztó napnak, és visszafektette. Húsz perccel később a TatorTotnak átnevezett eb berohant hozzá, és ugatva elkezdett futkározni az anyuka és gyereke szobája között. „Végül ránéztem a fiamra. Alig lélegzett” – mesélte Smith. A gyerek ágyába felugró kutya közben a fia arcát nyalogatta, ugatott neki és mancsaival bökdöste, amire „minden normális gyerek felébredt volna”.

 TatorTot csak négy napja volt az ideiglenes gazdinál, amikor megmentette a kisfiú életét
Fotó:Facebook 

Smith azonnal kórházba vitte a gyereket, ahol egy injekcióval magához térítették, majd egy sor tesztet végeztek el rajta, és kiderítették, veszélyesen alacsonyra csökkent a vércukorszintje és az okozta a rosszullétet, aminek akár halál is lehetett volna a vége. Az orvosok szerint TatorTot kiszimatolta, hogy a kisfiúnak leesett a vércukorszintje, és emiatt tudta felhívni a figyelmet az életveszélyre.

Felvetették, tehetséges segítőkutya lehet, akit érdemes lenne kiképezni is a feladatra, ha ösztönből is ilyen jól csinálja. Mert egy pitbull, a rossz híre ellenére még arra is alkalmas lehet. Csakúgy, mint terápiás kutyának, aki nem csak az alkoholizmusból és depresszióból segít megmenekülni gazdájának, hanem saját életét nem féltve levonszolja a sínekről is, az érkező vonat elől. 

Lilly

Az ötéves pitbullt egy bostoni rendőrtiszt fogadta örökbe, azért, mert úgy gondolta, jó terápiás kutya lesz a már évek óta szorongásokkal, depresszióval és alkoholizmussal küzdő anyjának. Az ötlet David Lanteigne elmondása szerint bevált: anyja egyre kevesebbet és kevesebbet kezdett el inni. Életmentő volt érkezése az ötvenes éveiben járó Christine Spain mellé, akit aztán három évvel később a halál torkából mentett ki, amikor egy esti séta közben a nő ájultan zuhant egy vonatsínre.

Lillynek sikerült az érkező vonat elől lehúznia gazdáját, az életét mentve meg ezzel. A mozdonyvezető ugyanis hiába látta meg a nőt és a kutyát, már nem volt elég nagy féktávolsága a megállásra. Spain azonban addigra már nem volt a síneken. Nem úgy, mint Lilly, akinek jobb lábán átment a vonat, és azt végül amputálni is kellett.

 
Lilly az állatkórházban, jobb melső lábának amputálása után
Fotó:ABCNews 

Mi megmentettük Lillyt, és Lilly megmentette az anyukám életét” – mondta Lanteigne, aki az ABC Newsnak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy azzal, amin Lilly átment, sikerül több menhelyes kutyának gazdát szerezni. De nem csak a menhelyes kutyák azok, akik életmentéssel hálálják meg a gondoskodást. Van, amikor egy utcán kóborló, elveszett eb ideiglenes befogadásával kerüli el egy család a tragédiát, amit egy gyerek elvesztése jelent.

RaeLee

Yolanda Segoviacsak egy napra akarta befogadni a kis terriert, amit a szomszédja talált egy iskola előtt kóborolva. A nyakörv és azonosító chip nélküli kutya azonban négy nappal később is két gyerekét egyedül nevelő floridai nő házában volt. Tízéves fia, Azaiah nagyon megszerette. A kutya már első éjszaka oda vitte fekvőhelyét a fiú, valamint Dawn-kóros bátyja szobájához, hogy ott aludjon.

Aztán a negyedik nap, amikor Azaiah az apjához utazott, és Yolanda egyedül volt otthon súlyos beteg Christiannal, a kutya valami olyasmit tett, amit addig egyszer sem. RaeLee, akinek addig alig lehetett hallani a hangját, éktelen nagy ugatással rontott neki a verandaajtónak, miközben Yolanda a virágokat locsolta. Amikor kinyitotta az ajtót, RaeLee eszeveszett sebességgel rohant a fiúk szobájába.

A nő persze követte, és amikor belépett a szobába, látta, hogy Christiannak rohama van és vér folyik az orrából és szájából. „Az ideggyógyász elmondása szerint megfulladhatott volna a vértől és meghalhatott volna, ha RaeLee nem rohan oda hozzám” – mondta el Yolanda a Tampa Bay Timesnak.

A nő ezután azonnal úgy döntött, hogy örökbe fogadja a fia életét megmentő kutyát. Egy nappal később azonban jelentkezett régi gazdája, aki időközben meglátta az elveszett kutyáról szóló egyik röplapot, amit Yolandáék készítettek. Amikor azonban odament, hogy elvigye kedvencét, a gyerekeket látva meggondolta magát, kijelentve: „Talán a sors akarta úgy Odie rátok találjon.”

Ehhez mi csak annyit tennénk hozzá, hogy, ha bármikor is úgy döntene, hogy kutyát szeretne, menjen el egy menhelyre. A legjobb barátját fogja ott megtalálni, aki egész életére hálás lesz azért, hogy kihozta. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik