Élet-Stílus

Megbüntették, mert nem sütött melegházasságot támogató tortát

Kártérítésre kötelezett az északír bíróság egy belfasti pékséget, amiért nem sütött olyan tortát, amelyen a „támogasd a melegházasságot” szlogen szerepelt volna.

Kapcsolódó cikkek

Isobel Brownlie bírónő az Ashers Pékség döntését olyan „közvetlen diszkriminációnak” nevezte, amelyre “nincs mentség”. Mint fogalmazott, a pékség egy üzlet, nem pedig vallásos szervezet, így nincs jogi alapja visszautasítania egy vásárlót annak szexuális orientációjára vagy hitére alapozva.

A bírónő indoklásában elmondta: véleménye szerint az üzlet munkatársai tisztában voltak azzal, hogy a vásárló, Gareth Lee homoszexuális. Hozzátette azt is, hogy a pékség minden további nélkül hajlandó lett volna olyan tortát sütni, amelynek felirata a hagyományos, heteroszexuális házasságot támogatta volna.

„Nincs kétségem afelől, hogy egy ilyen tortát elkészítettek volna. Pontosan a +meleg+ szó az, amit az alperesek kifogásoltak” – fogalmazott. A bíróság ítéletével a pékséget arra kötelezte, hogy 500 font (mintegy 212 ezer forint) kártérítést fizessen Gareth Lee számára, emellett állniuk kell a több tízezer fontra rúgó perköltségeket is.

Gareth Lee, akinek a nevében az Észak-Írországi Egyenlőség Bizottság nyújtott be keresetet, egy meleg rendezvény számára rendelte a süteményt. A pékség elsőre fogadta a rendelést, azonban két nappal később visszakoztak a tulajdonosok keresztény nézeteire hivatkozva. A tortán a szlogen mellett a Szezám utca két karaktere, Bert és Ernie szerepelt volna.

A társadalmilag konzervatív Észak-Írország az egyetlen terület Nagy-Britanniában, ahol jelenleg nem köthetnek házasságot az azonos nemű párok. A közvélemény kutatások szerint az északír lakosság nagy része elutasítja a melegházasságot, márciusban ezrek vonultak az utcára az Asher Pékséget támogatva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik