Élet-Stílus

Rossz hírünk van: valószínűleg ön sem helyesen végzi a nagydolgát

WC-papir(210x140).jpg (Array)
WC-papir(210x140).jpg (Array)

A civilizáció egyik újabb hátrányára derített fényt a tudomány. A mellékhelyiségben.

Az ember azt hinné, hogy a szobatisztasággal mindent elért, amit az ürítés terén elérni lehetséges. Amint képes egyedül elvégezni a dolgát profinak érzi magát, de nem is járhatna messzebb az igazságtól. Kiderült például, hogy a nagydolgunkat nem jól végezzük, amióta leülünk hozzá. A helyes, és egészséges mód ugyanis a guggolás – állítja Giulia Enders, aki mikrobiológusi doktoriját írja Frankfurtban. A hölgy egy egész könyvet szentelt a témának Charming Bowels (Bélügyek – A belek csodálatos világa és a jó emésztés) címmel – írja a The Guardian.

 kép: Thinkstock

Ha ülve végezzük a dolgunkat, olyanok vagyunk, mint egy kerti locsolócső, amin egy csomó van, s ez olyan egészségügyi problémák kialakulásához vezethet, mint amilyen az aranyér. Testünk bélzáró mechanizmusai ugyanis úgy működnek, hogy ha ülünk, vagy állunk, nehezebben lazulnak el. Ha viszont guggolunk, a széklet könnyebben, sokkal egészségesebb módon csusszan ki a testből. Ez a póz természetesebb és sokkal kisebb nyomást gyakorol az alfelünkre.

Enders azt írja, hogy „nagyjából 1,2 milliárd ember él a Földön, akik guggolva végzik a dolgukat, s az ő köreikben, szinte alig fordul elő a diverticulosis nevű vastagbél betegség, és aranyérproblémáik is csak töredéküknek vannak. Ezzel szemben mi, nyugaton addig sanyargatjuk a beleinket, míg ki nem fordulnak a fenekünkön.”

Mi lehet a megoldás? Enders egy kényelmetlenebb, és egy kényelmes megoldást is. Az első, ha nem leülünk a vécére, hanem ráállunk peremre és leguggolunk. Ugyanolyan jó megoldás, ha bekészítünk a csésze elé egy kis sámlit, a lábainkat arra rakjuk, és előredőlünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik