Élet-Stílus

Nyitott szívműtétet kellett végezni az alig egyperces kisbabán

A szülőknek az orvosok kétszer is felajánlották a lehetőséget, hogy vetessék el súlyos beteg gyermeküket. Mindkétszer nemet mondtak.

Noha mindössze egy éves, a kis Chanel Murrishre már most nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy igazi harcos. És nem csak azért, mert túlélte, hogy alig egy perccel a születése után, nyitott szívműtétet hajtsanak rajta végre, hanem azért, ahogy azóta viseli a betegségét: mosolyogva, energikusan és kiegyensúlyozottan.

Pedig, mikor a várandósság 20. hetében szüleivel közölték, hogy hipoplasztikus bal szív szindrómában szenved – ami azt jelenti, hogy a szívének bal fele nem ver rendesen – sokáig az sem volt biztos, hogy egyáltalán megszületik-e. Az orvosok kétszer is felajánlották a megtört szülőknek a lehetőséget, hogy vetessék el a súlyos beteg kislányt.

Csakhogy a szülők nem engedtek. Két fiuk, a kétéves Cole és az ötéves Chase mellé már nagyon szerettek volna egy kislányt, ezért úgy döntöttek, vállalják a kockázatot, és végigcsinálják a terhességet. Chanel végül valamivel a szülés kiírt időpontja előtt, császármetszéssel jött a világra, és alig egy perccel később már a műtőasztalon feküdt, hogy az orvosok elvégezhessék rajta a nyitott szívműtétet.


Kép forrása: Facebook

A kislány túlélte a műtétet, amivel néhány napja még a Guinness rekordok könyvébe is bekerült. Korábban ugyanis még soha senkin nem végeztek ilyen komoly műtétet ilyen röviddel a születése után. “Senki nem hitte, hogy túléli, csak mi” – idézte a Daily Mail a kislány édesanyját, a 25 éves Fayt, aki hozzátette, most már egyéves lánya naponta 11 gyógyszert szed, amivel meg tudják akadályozni a szívproblémákat és a kiszáradást.

“Az orvosaink azt mondták, a betegsége miatt a lányunk kevésbé lesz energikus, mint a vele egykorúak, de mi ennek nyomát se látjuk. Ugyanolyan mozgékony, hebrencs, mint a testvérei voltak ilyen idős korukban. Ha meghall egy neki tetsző zenét, már mozgatja is rá a tagjait” – árulta el az anya, aki hatalmas eredménynek tartja, hogy kislánya a közelmúltban már szilárd ételt is meg tudott enni.

“Az elmúlt egy évben 10-szer műtötték, és az orvosok szerint még nagyon sok hasonló beavatkozás vár majd rá, de biztos vagyok benne, hogy – ahogy az eddigieket is – ezeket is bírni fogja.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik