Élet-Stílus

Így nézhetett ki a gyermek Jézus

Az olasz rendőrségnek köszönhetjük az új felfedezést.

A legkorszerűbb számítógépes eljárások és a világ egyik legismertebb ereklyéje, a torinói lepel segítségével sikerült rekonstruálni, hogy nézhetett ki a gyermek Jézus; a hír nem egy szenzációhajhász ezoterikus társaságtól, hanem olasz rendőrségi forrásokból származik.

A képalkotásnál a bűnüldözésben használt modern módszerhez folyamodtak: a lepel lenyomatából származó arcképet fiatalították. Az eljárás ugyanolyan, mint amivel az évtizedek óta körözési listán szereplő gyanúsítottak aktuális kinézetét próbálják megjeleníteni – ezt a módszert alkalmazták például Bernardo Provenzano maffiafőnök körözésekor, akit 2006-ban sikerült elfogni annak ellenére, hogy a róla készült legfrissebb, a nyomozók rendelkezésére álló fotó 1959-ből származott.

Az eljárás jelen esetben is ez volt, azzal a különbséggel, hogy az idősebb arcot fiatalították. Így alakult ki az itt látható kép:

Persze a tudományos felfedezés jelentőségének értékelésekor ne felejtsük el, hogy magának a rendőrök által használt képnek az eredetisége is „vitatott”, hiszen a 4,36 m hosszú, és 1,10 m széles lenvászon kendő keletkezésével kapcsolatos polémia (amelynek lényege, hogy Jézus valódi lepléről van szó vagy hamisítványról) évszázadok óta tart; egyes vélekedések szerint például a 13-14. századból származik, egy friss kutatás szerint azonban akár valódi is lehet.

Ami biztos: a leplet a torinói Keresztelő Szent János-katedrális királyi kápolnájában őrzik, és júniusban Ferenc pápa is a városba látogat, hogy megtekintse az ereklyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik