Élet-Stílus

Nekimentek az apának, mert betegsége ellenére gyereket vállalt

A férfi annak ellenére döntött az apaság mellett, hogy szinte biztos volt, ritka betegségét születendő gyermeke is örökli majd.

Mikor feleségével hazahozták kislányukat, Alice-t, a 30 éves apát szomszédai kegyetlennek és szívtelennek nevezték. De volt olyan is, aki azt kiabálta neki, hogy önző ember, aki kizárólag saját magával törődik. Pedig a brit Simon Moore sok minden, csak nem önző, hiszen – mint mondja – a felesége legnagyobb álmát váltotta valóra azzal, hogy belement abba, hogy közös gyermekük legyen.


Kép forrása: Daily Mail

Simon egyébként egy meglehetősen ritka – minden ötvenezredik terhességet érintő – örökletes betegségben, az úgynevezett Treacher Collins-szindrómában szenved. A betegség elsősorban az arc fejlődését érint, aminek következtében se a koponya, se pedig az arc- illetve állcsont nem fejlődik ki rendesen. Simonnak ráadásul a hallása is sérült. Nem csoda, hogy a férfi egész gyerekkorát rettegésben töltötte: nemhogy iskolába, de még az utcára is alig mert kimenni, mert félt az emberek reakciójától.

Mindezek ellenére feleségével, Vickyvel a gyermekvállalás mellett döntöttek. Mivel az asszonynak természetes úton nem sikerült teherbe esnie, a megtakarított pénzüket a mesterséges megtermékenyítéses kezelésekre költötték. “Felajánlottak egy 9000 fontba kerülő eljárást is, ami felderítette, majd elpusztította volna a TC-ért felelős hibás gént, csakhogy a kezelés borsos árát nem tudtuk kifezetni” – nyilatkozta az apa a brit Daily Mailnek.

 

Kislányuk, Alice, végül a mesterséges megtermékenyítés segítségével, tavaly februárban jött a világra. Az orvosok már a terhesség második felében közölték a leendő szülőkkel, hogy a baba Teacher Collins szindrómával születik majd, ők azonban elutasították az abortuszt. Mint később kiderült, a kislány a betegség egy enyhébb változatával született, ami az arcát nem, csak a szeme környékét és a hallását károsította.

“Minden egyes nap elmondom a lányomnak, hogy gyönyörű” – mondja az apa, majd hozzáteszi, Alice megváltoztatta az életét. “Sosem kívántam olyat, hogy “bárcsak ne lenne beteg”, mert számomra így is ő a világ legkülönlegesebb kislánya.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik