Élet-Stílus

Unalmasnak hitt ételek húsvétra

piskóta tekercs, barack, sütemény (piskóta tekercs, barack, sütemény)
piskóta tekercs, barack, sütemény (piskóta tekercs, barack, sütemény)
Higgye el, az elfeledett vagy unalmasnak hitt ételeknek nagyon lehet örülni!

Van, amikor nem látjuk a fától az erdőt, vagy annyira hétköznapinak tartunk egy-egy ételt, alapanyagot, hogy eszünkbe sem jut az ünnepi asztalra tenni. Pedig nagyon lehet örülni egy elfeledett sütinek vagy unalmasnak hitt ételnek. Hoztam párat, válogassanak kedvükre.

1.) Francia citromos süti

Ez a hihetetlenül egyszerű recept jött és olyan elsöprő sikert aratott, amilyet a macaron csak szeretett volna! Méltán, ilyen üdítő citromos süteményt még nem ettem. Évekkel ezelőtt Kicsi Vúnál találtam rá a receptre, később aztán a citromos süti kikerülhetetlen lett:  nem volt olyan gasztroblogger, aki ne írta volna meg, nem volt újság, ahol ne láttuk volna a receptet. Ne feledkezzünk el róla!

Hozzávalók:  4 egész tojás, 13 dkg kristálycukor, 8 dkg olvasztott vaj, 12 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 egész citrom leve és lereszelt héja

A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a citrom levét és lereszelt héját, az olvasztott vajat, végül a sütőporral elkevert lisztet. A fehérjékből pici sóval kemény habot verünk, és azt is hozzáadjuk, majd a kész tésztát sütőformába öntjük és 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Én egy alkalommal a süti mellé adtam egy gombóc túrófagyit, nagy sikere volt, jól illik az üdítő citromos piskótához.

2.) Baracklekváros piskótatekercs

Akármilyen snassznak tartjuk, az egyik legnagyobb kedvenc marad, tessék húsvétra sütni egy rúddal!

A recept nyilván annyi, hogy hat tojásból a szokott módon piskótát sütünk. Eddig mindenkinek megy, aki járt már konyhában, a süti a tekerés miatt lett mumus, pedig nem kell félni, nem fog összetörni, annyi a titok, rögtön fel kell tekerni, miután megsült és lehúztuk róla a sütőpapírt. Így, összetekerve hagyjuk kihűlni és ekkor kenjük meg.

Fotók: Thinkstock

3.) Lazac

Hal húsvétra?! Persze. Miért ne? A locsolók is örülnek, ha valahol végre nem sütivel tömik őket, hanem egy különleges szendviccsel. És a lazackrémet nem lehet megunni. Amit meg lehet, az a bacon-be tekert csirkemáj.

20 dkg lazacot vajon, bőrén megsütünk, kihűtjük, elkeverjük 25 deka mascarponéval. Adunk hozzá pár csepp citromot, frissen őrölt borsot, pici száraz fehérbort, pirítósra kenjük és azonnal tálaljuk.

Egy másik változatban a lazac és a mascarpone marad, a pár csepp citrom és a bor is, ezeken kívül kaprot és finomra vágott újhagymát keverünk még bele, és pirítósra kenjük.

4.) Túrókrém

Zöldfűszeres: 25 deka túróhoz tegyünk 20 deka vajat, 20 deka juhtúrót, keverjünk hozzá apróra vágott petrezselymet, kaprot, újhagymát, 2-3 gerezd fokhagymát (vagy medvehagymát), sózzuk, borsozzuk.

Tormás: 25 deka túrót lazítsunk fel két-három evőkanál felvert tejszínnel, tegyünk hozzá ízlés szerint frissen reszelt tormát, sózzuk, borsozzuk. Kenjük kenyérre, pirítósra, szórjunk rá snidlinget.

5.) Sárgatúró

Hagyományos húsvéti étel, tökéletes kiegészítője a foszlós kalácsnak és a sonkának. Egyetlen szabály van, amit be kell tartani: ahány deci tej, annyi tojás kell hozzá.

Feltesszük forrni a tejet egy csipet sóval és 2-3 evőkanál cukorral (aki édesszájú, tehet bele többet is), közben a tojásokat egy tálba ütjük, és kissé elkeverjük. Fontos, hogy csak keverni szabad, felverni a tojásokat nem! Mikor forrni, emelkedni kezd a tej, beleöntjük a tojásokat, dobunk bele egy jó marék mazsolát is és addig főzzük kevergetve, míg pár perc múlva össze nem megy (ki nem csapódik). Egy gyümölcsmosó edényt vagy tésztaszűrőt kibélelünk textilpelenkával vagy más lazább anyaggal, beleöntjük a túrót, összefogjuk az anyagot, fellógatjuk és hagyjuk, hogy kicsöpögjön, a kész sárgatúrót hűtőben tároljuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik