Élet-Stílus

A szülőnek a gyerek mellett a helye – a kórházban is!

gyerek, kórház, szülő (gyerek, kórház, szülő)
gyerek, kórház, szülő (gyerek, kórház, szülő)

Hol van lehetőség apás szülésre, hol maradhat éjszakára a beteg gyerekkel az anya vagy az apa? Hamarosan kiderül, mennyire gyerek-, illetve családbarát egy-egy kórház.

A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet felmérést készít a gyerekek és szüleik kórházi ellátásáról. Hatvanöt szülészetnek, illetve gyermekosztályt működtető egészségügyi intézménynek tesznek fel kérdéseket. Egyebek mellett arra kíváncsiak a civilek, hogy a kórházak hogyan támogatják a szülőket abban, hogy folyamatosan legyenek együtt a kórházban a kiskorú beteggel, hogyan biztosítják az apák jelenlétét a szülésnél, mi az akadálya, ha nem maradhat éjszakára a szülő a beteg gyerekkel? 

Lista a kórházakról

A „Gyerekkel vagyok” című kampányban a TASZ az ENSZ Gyermekek jogairól szóló egyezménye, illetve a kórházban gondozott gyermek jogait ismertető, Európai Szervezet a Kórházban Kezelt Gyermekekért szervezet ajánlásának megvalósulását vizsgálja. Ezek közül a legfontosabb, hogy a szülőnek a gyermeke mellett a helye – a kórházban is! A Magyarország által is elfogadott előírás szerint a kórházakban „elhelyezést kell felajánlani minden szülőnek és ösztönözni kell ennek igénybevételét. A kórház kötelessége megfelelő helyet, infrastruktúrát biztosítani ahhoz, hogy a szülő beteg gyermeke mellett maradhasson” – olvasható a szervezet közleményében.

A közérdekű adatigénylések eredményeiből készül egy interaktív honlap, ahol meg lehet majd nézni, hogy az adott intézményben mikor, milyen körülmények között lehet a szülő a gyermeke mellett.

Fotó: Thinkstock

Segítség a cél, nem a megszégyenítés

A TASZ nem akar pellengérre állítani egyetlen intézményt vagy annak dolgozóit. Azt szeretnék, ha a kampányuk párbeszédet indítana el szülők és orvosok között, hogy feltárják az esetleges félreértéseket, problémákat és összegyűjtsék a jó megoldásokat, amelyeket aztán lehet terjeszteni.

A szervezet célja, hogy 2016 végére minden, gyerekeket kezelő egészségügyi intézmény biztosítsa az egészségügyi törvényben foglalt jogokat; tegyék lehetővé, hogy minden szülő éjszaka is a gyermeke mellett maradhasson.

A magát biztonságban érző gyermek kezelése, a folyamatosan és közvetlenül tájékozódó szülő aktív segítsége egyaránt gördülékenyebbé és sikeresebbé teszik a gyógyító tevékenységet – zárja közleményét a TASZ. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik