Élet-Stílus

Haldokló kisfia miatt ment neki az oltáselleneseknek az apa

kisfiu(960x640).jpg (kisfiú, )
kisfiu(960x640).jpg (kisfiú, )

Újabb szülő emelte fel a hangját a védőoltás-ellenes mozgalmak tevékenysége ellen. Most Ausztráliában.


Kép forrása: Greg Hughes / Facebook

“Oltásellenes vagy? Akkor gyere, és nézd meg alaposan a kisfiam fotóját: mindössze négy hetes, és a szamárköhögés miatt fekszik kórházban. Nézd meg jól ezt a képet és utána mondd a szemembe, hogy a védőoltás rossz dolog” 

írta a Facebookon megosztott kép mellé az a kétségbeesett ausztrál édesapa, akinek kisfia, Riley John Hughes néhány héttel a születése után kapta el a súlyosan fertőző, főleg kisgyerekeket érintő betegséget, a szamárköhögést. A kisfiú, aki még túl fiatal volt ahhoz, hogy megkapja a baktérium elleni védőoltást, három nappal a kép készülte után belehalt a pertussis okozta szövődményekbe. 2011. óta ő volt az első ausztrál gyermek, aki szamárköhögés miatt halt meg.

Ha mindenkit beoltanának, nem lenne szamárköhögés

A világon évente 30-50 millióan kapják el a Bordatella pertussist. A kórokozót, ami a súlyosan fertőző szamárköhögésért felel. A legfrissebb adatok szerint a betegek közül 300 ezren nem élik túl a szövődményeket.

A Gram-negatív, pálcika alakú kórokozó leginkább a kisgyerekeket fertőzi meg. Megfázásszerű tünetekkel indul, és a betegség első fázisában csak enyhe tüneteket produkál: tüsszögés, orrfolyás, enyhe láz jelentkezik. Aztán a második szakaszban előjönnek a jellegzetes köhögésrohamok, megnő a valószínűsége a szövődményeknek – amilyen a tüdőgyulladás és a középfülgyulladás – is.

A kórokozót a 16. században írták le először, az első oltóanyagot pedig 1933-ban fejlesztették ki. Azóta a betegség ellen a Di-Per-Te kombinált vakcina jelent védelmet, ami diftéria és tetanusz toxoidból, valamint elölt Bordetella pertussis sejteket NEM tartalmazó alkatrészeiből áll.

Oltatni vagy nem oltatni: Disneyland óta egyre többen foglalnak állást

Nem Greg Hughes az egyetlen, személyesen is érintett szülő, akinél a gyermeke betegágya mellett telik be a pohár. Február elején egy kanadai édesanya borult ki a védőoltásellenes, természethívő bioszülők miatt, és egy hosszú, dühös hangú, de egyébként teljesen rendben lévő nyílt levelet kanyarított, amiben a nem oltató szülőket tette felelőssé azért, hogy 15 napos kisfiánál egyáltalán felmerülhet, hogy megfertőződött egy potenciálisan halálos vírussal, a kanyaróval.

Az, hogy a világ újra felfigyelt az oltásellenes csoportok tevékenységére, nagyjából egybe esik a jelenleg is zajló, amerikai kanyarópánikkal. A vírus, ami ellen – csakúgy, mint a szamárköhögés ellen is – létezik hatékony védőoltás, tavaly év vége óta betegít meg egyre több embert. A járvány a Los Angeles-i Disneylandből indult, és azóta több államra, valamint Kanadára, sőt, Mexikóra is átterjedt.

Mostanra már az is nyilvánvaló, hogy – mondjanak bármit az oltásellenes szülők – a disneylandi járványkitörést az alacsony átoltottság, vagyis közvetlenül az oltásellenes aknamunka okozta. Erre a Jama Pediatricsban megjelent tanulmány világított rá, melynek készítői matematikai modellekkel elemezték a kaliforniai közegészségügyi minisztérium által begyűjtött adatokat.

Kanyarójárvány az oltásellenesség miatt

Az eredményeikből kiderült, hogy azok átoltottsága, akik a járvány kitörésekor Disneylandben voltak, legfeljebb 50-86 százalékos lehetett, a kanyaró terjedésének megakadályozásához pedig 96-99 százalékos átoltottságra lett volna szükség.

Maimuna Majumder, a bostoni gyerekkórház kutatója, és a vizsgálat egyik szerzője kijelentette, az Egyesült Államokban 2015-ben tapasztalható kanyarójárvány egyértelmű következménye az egyre nagyobb létszámú oltásellenes mozgalmaknak.

“Nem halt meg hiába” –

mondja Greg Hughes, aki miután megtudta, hogy kisfia belehalt a szamárköhögés okozta szövődményekbe, feleségével Facebook-oldalt készített az emlékének. Azt szeretnék, ha kisfiuk halála felhívná a figyelmet a védőoltás fontosságára, és ráirányítaná a figyelmet azokra a gyerekekre, akik Rileyhoz hasonlóan veszélyben lehetnek a nem megfelelő átoltottság miatt.

Nyugat-Ausztráliában a friss adatok szerint, a mai napig 244 szamárköhögéses esetet regisztráltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik