Élet-Stílus

Az anyatejtől okosabbak lesznek az emberek

szoptató nő (szoptató nő)
szoptató nő (szoptató nő)

Egy hosszú távú kutatás eredményei szerint minél tovább szoptatnak egy csecsemőt, annál magasabb lesz IQ-ja felnőttként. Valamint jobbak lesznek a tanulmányi eredményei és több pénzt is fog keresni.

Egy több mint harminc éve tartó kutatás eredményeit hozták nyilvánosságra brazil kutatók, akik egy majdnem 3500 fős mintán vizsgálták 1982 óta, milyen hosszú távú hatása van az emberek fejlődésére, hogy anyatejjel táplálták őket. The Lancet Global Health online orvosi szaklapban megjelent tanulmány eredményei szerint a sokáig szoptatott gyerek harminc éves korukra magasabb intelligenciával rendelkeztek, jobban teljesítettek a tanulásban és több pénzt is kerestek.

A kutatók a BBC és a Guardian oldalán megjelent beszámolók szerint igyekeztek mindent megtenni annak érdekében, hogy kizárjanak minden más tényezőt, ami befolyásolhatta a gyerekek intelligenciáját, valamint azt, hogyan teljesítenek az iskolában és a munkában. Így figyelembe vették az eredmények meghatározásánál a résztvevők vagyoni helyzetét, társadalmi státuszát, az örökölt géneket, a születési súlyt vagy az anya életkorát.

 Az anyatejjel szívja magába a tudást – de legalábbis az intelligenciát
Fotó:Thinkstock 

A kutatás vezető brazil professzor, Bernardo Lessa Horta szerint az anyatej azért jelenthet előnyt, mert gazdag telített zsírsavakban, amik jelentős szerepet játszanak az agy fejlődésében. Ugyanakkor több szakértő szerint is további kutatásokra van szükség annak bizonyítására, hogy kapcsolat van a szoptatás és a magas intelligencia között – írta a BBC. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik