Élet-Stílus

Miért alszanak rosszabbul a nők?

alvas(960x640).jpg (alvás, )
alvas(960x640).jpg (alvás, )

Az alvászavar különböző fajtái napjainkra népbetegséggé váltak. Egyes kutatások szerint a magyarok fele küzd valamilyen alvásproblémával, az érintettek között azonban kétszeres a nők aránya.

A nők életük során számos hormonváltozással járó cikluson mennek át, melyek kihatással vannak alvási képességükre. A menstruációs ciklusokat egyes kutatások szerint a nők közel háromnegyedénél előzi meg újnevezett PMS (premenstruációs szindróma), melynek a rossz közérzeten, ingerlékenységen és hangulatingadozáson túl alvászavar is lehet a következménye.

A terhesség folyamán komoly pszichés és fizikai megterhelésnek van kitéve szervezetünk. A hormonváltozás következtében tapasztalt rossz közérzet (émelygés, hányás, gyengeség) a gyakori vizelési inger, a gömbölyödő pocak miatti kényelmetlen fekvés, szorongás a gyermek egészsége, később a szülési nehézségek miatt, mind olyan tényezők, melyek megnehezítik az elalvást vagy azt, hogy éjszaka egybefüggően, nyugodtan pihenjünk.


Kép forrása: Thinkstock

Az újszülöttről való gondoskodás is akár évekre felboríthatja az édesanyák alvási szokásait, sőt, az anyává válás a legtöbb családban nem csak az éjszakai szoptatások, de a gyerekek későbbi ellátása miatt (hiszen a legtöbb családban az anya az első számú gondozó) is azzal jár, hogy a nők kevesebbet és rosszabbul alszanak. Azonban a hormonális változások mellett más tényezők is csökkentik a nők esélyeit a nyugodt és pihentető alvásra.

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik