Élet-Stílus

“Belefáradtam a betegségbe, szeretnék örökre elaludni!”

valentina(960x640).jpg (valentina)
valentina(960x640).jpg (valentina)

Egy 14 éves kamaszlány megrázó videóban kérte a chilei köztársasági elnököt, engedje őt meghalni.

“Sürgősen beszélnem kell az elnökasszonnyal, mert belefáradtam abba, hogy ezzel a betegséggel éljek” – kezdte megdöbbentő videóüzenetét a 14 éves chilei lány, Valentina Maureira. A felvétel, ami tegnap óta vírusszerűen terjed a közösségi médiában, újra felszította a vitákat az eutanáziával kapcsolatban.

Ahogy a BBC tudósításából kiderült, Valentinát évek óta kezelik egy örökletes genetikai rendellenesség, az úgynevezett cisztás fibrózis miatt. A betegség, ami az orvosok szerint a CFTR-fehérje hibás működése miatt jön létre, több szerv működését is érinti, többek között a belekét és a hasnyálmirigyét, a legtöbb károsodást azonban a légzőrendszerben okozza. A cisztás fibrózisban szenvedő betegeknél gyakoriak a légzésproblémák, a krónikus, rohamokban jelentkező köhögés és a vissza-visszatérő tüdőgyulladás is.

A lány kezelőorvosa, Andres Castillo a helyi sajtóban elmondta, Valentinát január 30-án, légzésgondok és alultápláltság miatt szállították a Santiago egyetemi kórházba. Azóta a fiatal lány állapota gyakorlatilag változatlan, és valószínűleg ez az, ami miatt úgy döntött, arra kéri a chilei köztársasági elnököt, Michelle Bacheletet, engedje őt meghalni.

“Szükségem van a beleegyezésére ahhoz, hogy kaphassak egy injekciót, melynek segítségével örökre elaludhatok végre” – mondta a videóban Valentina, akinek bátyja ugyanebben a betegségben halt meg hatéves korában.

A kérésre végül nem a köztársasági elnök, hanem a szóvivője, Alvaro Elizalde reagált, aki a BBC szerint elmondta, mélyen megérintették a kamaszlány szavai, ennek ellenére nemet kell mondania. “Nincs rá mód, hogy teljesítsük a kérését, az eutanáziát ugyanis nem engedélyezi a chilei alaptörvény” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik