mellrák vizsgálat (mellrák, vizsgálat)
Élet-Stílus

Vakok segítenek a mellrák kitapogatásában

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2015. 02. 23. 17:51

A Braille-írás miatt sokkal kifinomultabb a tapintásuk, a kisebb tumorokat is fel tudják fedezni.

Vakok segítenének kitapogatni a mellrákot Németországban – tudósít a BBC. Az ötlet már jó pár éves és tanulmány igazolja, hogy van létjogosultsága, de úgy tűnik, mostanra jutnak el a megvalósításig.

Dr. Frank Hoffmann német nőgyógyász elmondta: váratlanul, egy reggel készülődés közben jutott eszébe, hogy a mellrák diagnosztizálását vak nők sokkal hatékonyabban tudnák végezni. „A mellvizsgálatra egy betegnél három perc áll rendelkezésre” – mondta az orvos, hozzátéve, hogy ez nagyon kevés arra, hogy a kisebb daganatokat fel tudja fedezni. A vakok viszont – a Braille-írás miatt is – jóval kifinomultabb tapintással rendelkeznek.

Az esseni egyetemen elvégzett kutatás tanúsága szerint a vak nők harmadával több daganatot fedeztek fel, mint a nőgyógyászok. Hoffmann elmondta: a nők önvizsgálat során a 2 centisnél nagyobb tumorokat képesek megtalálni, az orvosok az egy centinél nagyobbakat, a vak nők pedig már a 6 millimétereseket is megtalálják. Ez óriási előny és jelentős segítség ahhoz, hogy időben megakadályozzák a tumor továbbterjedését.

A BBC tudósítása felhívja arra is a figyelmet, hogy Németországban és Angliában is csak az 50 év feletti nőknek kínálják fel a szűrőprogramokat, noha a mellrák a 40 és 55 év közti korosztályban okozza a legtöbb halálozást és egyre csökken az érintett nők életkora.

Hoffmann „Felfedező Kezek” néven hozott létre egy alapítványt, aminek keretében vak nőket képeznek a feladatra, tizenheten már munkába álltak közülük Németország-szerte. Egyikük, Demir elmondta: egy alapos vizsgálat 45 percig is tarthat. A nő egy évvel ezelőtt még egy utazási irodában dolgozott, amikor látása rohamosan romlásnak indult, végül ott kellett hagynia miatta munkahelyét. „Most a fogyatékosságom lett az erősségem” – mondta a nő, aki szerint nagyszerű érzés, hogy van feladata, nem szorul másokra, sőt ő tud segíteni másokon.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Election posters with the leading candidates for the presidential elections in France with  Le Pen (l) and E. Macron (c) can be seen in Henin-Beaumont, France, 23 April 2017. A total of eleven candidates participates in the first round of the presidential elections. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.