Élet-Stílus

Politikai korrektség a szólásszabadság ellen

Polkorrekt kampány 1 (szólásszabadság, politikailag korrekt beszéd,)
Polkorrekt kampány 1 (szólásszabadság, politikailag korrekt beszéd,)

Súlyos összegeket költ egy amerikai egyetem arra, hogy empátiára nevelje diákjait, és persze egy kicsit túlzásba viszik.

A Michigani Egyetem hallgatói mostanában olyan posztereket találnak szerte az egyetemen, melyek a kizáró nyelvhasználat ellen lépnek fel. Olyasmik tartoznak ebbe a kategóriába, mint például az, hogy „ez olyan buzis”, vagy hogy „retardált”, de olyan, kevésbé egyértelmű eseteket is ide soroltak, mint azt, hogy „meg akarok halni”, vagy hogy „ez a zéhá teljesen kicsinált”, és olyan enyhe kifejezések is tiltólistára kerültek, mint az „dilis” vagy a „bolond” – írja a reason.com.

 fotó: Facebook

A kezdeményezés Facebook-oldalán olyan fotók is láthatók, ahol a diákok maguk töltöttek ki két gondolatbuborékot. Az egyiken az szerepelt, hogy „Akkor is azt mondanád. hogy”, a másikon pedig ez: „Ha tudnád, hogy…”. Az eredmények azt mutatják, hogy az egyetemisták közössége is tele van sérelmekkel. A teljesség igénye nélkül:

Akkor is azt mondanád, hogy„Ki kell fésülni a gubancokat”, ha tudnád, hogy „ez az elgondolás alapvetően rasszista. Az afrohaj gyönyörű, a természetes haj erős. Magának a hajnak is politikai tartalma van”?

Akkor is azt mondanád, hogy „Megtanítasz twerkelni?”, ha tudnád, hogy „a kiváltságosok kedvükre fogyasztják, sajátítják ki, majd utasítják vissza a kisebbségi kultúrákat attól függően, hogy azok éppen divatosak-e”?

Akkor is azt mondanád, hogy „Ne légy csirke, igyál egy felest”, ha tudnád, hogy „édesapám alkoholista volt”?

Akkor is azt mondanád, hogy „Menj vissza oda, ahonnan jöttél”, ha tudnád, hogy „Az Egyesült Államokban születtem és nőttem fel”?

A „Számít a szavad” kampány 16.000 dollárba került, és a szervezők azt remélik, hogy ezáltal elérhetik, hogy a diákok tisztelettel, konstruktív módon beszéljenek egymással. Sokan azonban úgy vélik, hogy a kampány túlment a határon, és egyrészt a szólásszabadságot sérti, másrészt pedig arra neveli a fiatalokat, hogy ha bizonytalanok, akkor inkább maradjanak csendben, mint hogy valakit megbántsanak.

Úgy tűnik, hogy a kampány és az azt követő reakciók tényleges tétje mégsem az, hogy ki milyen szavakkal illeti társait. A vita arra mutat rá, hogy milyen nehéz a (politikailag vagy emberileg) korrekt megszólalás határait kipuhatolni – még az Egyesült Államokban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik