Élet-Stílus

Hatvanöt műtéten esett át egy gyermek, miután lenyelt egy gombelemet

emmett rauch (kisfiú, műtét, )
emmett rauch (kisfiú, műtét, )

Négy éve, nem sokkal az első születésnapja után lett rosszul a kisfiú, mostanra jutott el odáig, hogy tud enni, beszélni, és könnyebben lélegzik.

Ma már vidáman rúgja a labdát a focipályán az öt éves Emmett Rauch. Az arizonai Phoenix-ben élő kisfiú eddigi életének nagy részét kórházban töltötte: négy év alatt hatvanöt operáción esett át, s mindezt egy apró gombelem miatt, amit nem sokkal az első születésnapja után nyelt le.

Emmett egy DVD lejátszó távirányítójából szedte ki az elemet, ami szétégette a nyelőcsövét, elzárva légútjait. Az orvosok a fiú vastagbeléből kioperált szövetek segítségével „építették újjá” a nyelőcsövet, majd sikerült működésre bírniuk a lebénult hangszálakat is. Emmett édesanyja, Karla Rauch aktivistává vált az évek során. Alapítványával azért küzd, hogy felhívja a szülőtársai figyelmét arra, hogy mekkora veszélyt rejtenek az apró méretű elemek. Fia küzdelméről a Today.com-nak beszélt.

 Emmett és családja (fotó: Facebook)

„Emmett első születésnapja után, egy szombati napon vettük észre, hogy valami nincs rendben. Belázasodott és folyton köhögött ezért orvoshoz vittük, de megnyugtattak minket, hogy biztosan csak meghűlésről van szó, és majd hamarosan jobban lesz. De úgy tűnt, hogy csak romlik az állapota, és keservesen sírt, valahányszor enni próbált. Kedden, amikor Emmett vért köhögött fel, kiborultam, és visszarohantam vele a kórházba, de újra csak próbáltak megnyugtatni, hogy csak torokgyulladásról lehet szó. Már útban voltunk kifelé amikor gyermekorvos utánunk jött, hogy van egy megérzése, ezért inkább elvégezne egy ER vizsgálatot. Akkor találták meg Emmett torkában a gombelemet.

A három órás műtét után, a gyermeksebész azt mondta olyan, mintha egy petárda robbant volna fel a fiam torkában, és egyáltalán nem biztos, hogy túléli. A férjemmel teljesen összeomlottunk, akkor még azt sem tudtuk elképzelni, hogy került Emmetthez az elem.

A kisfiúnak a műtét utáni éjszakán leállt a szívműködése, újra kellett éleszteni. Aztán tizenegy hónapig billeget élet és halál között a kórházi ágyon. Voltak időszakok, amikor biztosak voltunk benne, hogy meg fog halni, de szerencsére harcos szellem. Az összes orvosnak és nővérnek a szívébe lopta magát a mosolyával.

Az első időszakban Emmettnek tizenhárom nagyobb műtétje volt, az orvosok kioperálták a fél gyomrát, hogy megpróbálják helyrehozni a nyelőcsövet, de a szövetek annyira károsodtak, hogy nem tartottak ki. Ekkor csövet vezettek ki a torka alsó részén, hogy azon keresztül itathassák, és táplálhassák.

Emmettet 2012-ben szállították át Cincinnatibe, ahol szokatlan megoldásokkal próbálták gyógyítani. Szétroncsolódott nyelőcsövét teljes egészében eltávolították, és a vastagbeléből kivett szövettel pótolták, bénult hangszálainak kiszabadításához pedig egy a bordaporcából vett, öt centiméteres darabot használtak. Az állapota lassan javulni kezdett.

Még most is van egy cső Emmett torkában, mert túl szűk gyomra miatt evéssel nem tudna elegendő tápanyaghoz jutni, de már képes önállóan enni, beszélni, és sokkal könnyebben lélegzik, mint azelőtt. Ami pedig a legfontosabb, hogy végre birkózhat a bátyjával, a barátaival ugrálhat a trambulinon, és túl van már élete első fociedzésén is.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik