Élet-Stílus

Karácsony a babával, kisgyerekkel, hogy ne sírás legyen a vége!

Hogyan karácsonyozzunk babával, kisgyerekkel, hogy az ünnep mindenki számára élmény legyen? Vida Ágnes babapszichológus válaszol. 

Vannak fontos, fontosabb és különleges karácsonyok, ezek közül az egyik legemlékezetesebb, amit már nem kéttagú családként, hanem hárman, kisgyerekünkkel együtt ünnepelünk. Az első babás karácsonynak nem feltétlenül tökéletesnek és reklám-mosolyúnak kell lennie, inkább arra törekedjünk, hogy mindannyian jól érezzük magunkat és örömteli legyen az együttlét. Most már én is tudom mindezt, de jól emlékszem még, milyen tanácstalanul és csalódottan álldogáltam a karácsonyfa mellett, mikor a kislányunk egyetlen pillantást vetett a szikrázó, csillogó fenyőre, éppen csak meg nem vonta a vállát: mire föl ez a felhajtás, és játszott tovább egy meggyötört kartondobozzal. Akkor, abban a pillanatban úgy éreztem, elrontottam valamit.

 

Pedig nem, ebben Vida Ágnes, a Kismamablog szerkesztője, a Babapszichológia, az Anyapszichológia című könyvek szerzője, hazánk egyik legismertebb babapszihológusa erősített meg. Ahogy Ági mondani szokta, a beszélgetések alatt, egy idő után a napnál is világosabb lesz, nem a kicsivel van gond, sokkal inkább a szülőkkel. Általában a mi magunk félelmeit, szorongásait, sokszor irracionális elvárásainkat nagyítjuk fel és vetítjük rá a gyerekre. A tökéletes karácsony is ilyen felnőtt stresszelés. Máris megnyugodtam, szóval, az sem baj, ha a gyerek kétévesen még nem énekli a családi kórusban a szoprán szólamot.

Sok szülő csalódik, mikor sem a feldíszített lakás, sem a plafonig érő, csillogó karácsonyfa nem varázsolja el a gyereket. Mikortól látványosság és élmény a kicsinek a ragyogó fényfüzér, a karácsonyfadíszek, a dekoráció?

A gyerekeknek valami apróság is elég a csodához, nem kell különösebben nagy hajcihő. A kis karácsonyfának, egy karácsonyfaégőnek is tudnak örülni, nem kell az egész lakást teletömni karácsonyi dekorral. Azért sem reklamálnak ám, ha nincs karácsony előtt nagytakarítás és nem elég tiszták az ablakok. (nevet) Azt is tudni kell, hogy a babák eleve ingerkereső üzemmódban működnek, a túl sok fény, zaj, új inger lefárasztja őket, nyűgösebbek lesznek tőle. Éppen ezért jó elv a “kevesebb több”. 1-2 éves korban már be lehet vonni a kicsiket a készülődésbe, segíthetnek díszíteni, kevergetni, takarítani, de nagy eredményt még ne várjunk ettől. A kicsi fokozatosan tanulja meg a karácsonyi szokásokat, a túlzsúfolt programnál és a tíz fogásos menünél fontosabb, ha először csak a fontosabb szokásokba avatjuk be és az ünnep lényegével, a családi együttléttel töltünk több időt.

Említetted a túl sok ingert, a három napos ünnep a gyerekeknek ezek szerint nagyon fárasztó. Megoldás, ha megváltoztatjuk a szokásokat, és megpróbáljuk rábeszélni a nagyszülőket arra, ők jöjjenek hozzánk, vagy a karácsonyi vacsora helyett ebéd legyen? Hogyan karácsonyozzunk az ilyen korú babákkal, hogy mindenkinek élmény legyen?

A baba születése után új karácsonyi menetrend lesz, nem tudunk mindenkit meglátogatni. Leginkább arra kell ügyelni, hogy a kicsi megszokott napirendje ne boruljon fel teljesen a családi jövés-menés révén. A legjobb, ha egyik nap családot látogatunk, a másik napot pedig otthon töltjük, és az “elmenős” napokon is ügyelünk rá, hogy a kicsi a megszokott időpontokban és módon egyen és aludjon, este pedig időben kerüljön az ágyba. Nagy a csábítás, hogy ilyenkor lazábbak legyünk és akkor aludjon, amikor álmos és este is hadd maradjon még egy kicsit ébren, ez azonban teljesen felboríthatja a baba napirendjét. Ha sok a program, napközben is lehetőséget kell biztosítani a kicsinek a pihenésre. A felpörgött totyogónak is jobb, ha a nagy családi nyüzsgés után fél órát sétálunk a szabad levegőn, a kisebb babák is lehetnek feszültek, nyűgösek, túlterheltek, ha nagy a tömeg, túl sok az inger körülöttük. Ilyenkor jó, ha legalább a szoptatáshoz, etetéshez egy csendes szobába vonulunk félre, vagy ha rövid időre kivisszük a babát a szabad levegőre.

Karácsonykor sokan utaznak, sok a meghívás, egyik mamát, másikat is, távolabbi rokonokat is meglátogatja a család. A magazinokban hihetetlenül helyesek az ünneplőbe öltöztetett kicsik, de kell-e ez a puccparádé a mi átlagos családunkban? Mit viseljen a gyerek karácsonykor?

Nem kell túlzásba vinni az öltözködést. Lehet egy-két ünnepi ruhadarab a babán, de ne feledjük, hogy ő ugyanúgy kúszik-mászik, maszatol majd a méregdrága ruhácskában is. Inkább adjunk rá olyat, ami szép, de kényelmes, amiben nem okoz gondot a peluscsere akár állva vagy a nagymama kanapéján is.

A karácsony a finom ételekről, süteményekről, az együtt evésről is szól. Azon kívül, hogy odafigyelünk arra, a gyerek ne egye tele magát édességgel, mire legyen gondunk az ünnepi ebédkor, vacsorakor? Kell-e a gyereknek ünnepi menüsort enni velünk együtt? Ott kell-e feszengenie az asztalnál?

Semmiképpen. Odaülhet a kicsi az asztalhoz, hiszen ez az ünnep része és megkóstolhatja a neki való falatokat is. De egy egy-két éves örökmozgótól nem lehet még elvárni, hogy egy helyben üljön az asztalnál és néma csendben hallgassa a nagypapa anekdotáit. Ha szeretne nyugodtan ebédelni a családdal, praktikusabb, ha visztek magatokkal egy utazóágyat, amiben játszhat a baba, amikor jóllakott, vagy totyogók esetén lehet vinni egy kis játszószőnyeget, és egy kis játszósarkot lehet kialakítani látótávolságban, ahol addig elfoglalhatja magát, amíg a család befejezi az ebédet.

A karácsony a gyerekek számára az ajándékokról is szól. Milyen a jó ajándék? Mennyit adjunk, és hogyan?  

A mai gyerekek szerencsés helyzetben vannak, különösen, ha nagy a család. Ajándék a szülőktől, a nagyszülőktől, a dédszülőktől, a nagybácsiktól-nagynéniktől, a barátoktól – és máris nyolc-tíz csomagot kapott a kicsi két-három nap leforgása alatt. Aztán panaszkodnak a szülők, hogy a gyerek már nem is örül, csak unatkozik otthon a sok játék között… De nem arról van szó, hogy ne tudná értékelni a játékot, hanem arról, hogy ez túl sok inger neki. Ahelyett, hogy hazaérve bezúdítanánk az összes új játékot a gyerekszobába, érdemes lehet néhányat eltenni belőle és majd pár hét múlva, unatkozós napokon elővenni őket. Nagyobb gyerekeknél, akiknek már nagyobb, drágább vágyaik vannak, érdemes lehet összefogni a családtagoknak is közösen megvenni a vágyott nagy ajándékot, mint hogy kapjon sok kicsit, amik közül egyikkel sem elégedett, mert ő arra a nagyra vágyott volna…

Sokszor bosszant a gyerekjátékok csomagolása, ezért én arra biztatok mindenkit, hogy szedje szét a gyári csomagolást és tegye bele az ajándékot egy könnyen nyitható dobozba, vagy ajándéktasakba. Jól teszem?

Igen. Az ajándékozásnak érdemes megadni a módját, hiszen a kisgyerekeknek a karácsonyfa alatt a sok csomag hatalmas varázslat. A csomagolásnál inkább a zacskókat és a gyorsan levehető papírokat részesítsük előnyben, de azért legyen egy kis külső csomagolás az élmény miatt. Amit viszont érdemes lehet előre megcsinálni, az a gyári csomagolás kis drótjainak, csavarhúzóval levehető műanyagjainak leszerelése, mert gyakran ezekkel értékes percek mennek el a karácsonyfa alatt, sokszor türelmetlen sírással kísérve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik