Élet-Stílus

Honnan tudjam, mitől fáj a fejem?

fejfájás (fejfájás, )
fejfájás (fejfájás, )

A migrént, cluster és tenziós fejfájást mindenki ismeri, de mi van a ritkább típusokkal?

A legalapvetőbb osztályozás szerint léteznek primer és szekunder fejfájások, az előbbi csoportba azok tartoznak, melyeknek nincs nyilvánvaló fizikai oka, míg a másodikba azok, melyek betegségek vagy egyéb körülmények (pl. másnaposság) miatt alakulnak ki. A leggyakoribb fejfájások a migrén, a tenziós és a cluster fejfájás. Nézzünk néhány ritkább típust!

Cevicogenikus fejfájás: Erre a típusra a nyak hátsó részéről induló, a koponyába kisugárzó fájdalom, emellett pedig a nyakon, illetve a hát felső részén található izmok merevsége, feszessége, görcsössége is jellemző. Oka a rossz, görnyedt testtartás, mely túlságosan nagy terhelést ró a nyaki csigolyákra. A gyerekeknél, fiataloknál gyakori fejfájástípus.


Kép forrása: Thinkstock

Köhögési fejfájás: Köhögés, tüsszentés vagy orrfújás után jelentkezik, ilyenkor ugyanis megnőhet a fejben a nyomás. Amilyen hirtelen jön, olyan hirtelen el is múlik.

Szex közbeni fejfájás: Tompa, a fej mindkét oldalát érintő fejfájás, mely a szexuális érintkezés alatt kezdődik és orgazmus közben a legrosszabb. Ezen fejfájástípus oka ismeretlen, de valószínűleg a nyomáskülönbség okozza.

Szeretné tudni, még milyen fejfájástípusok vannak? Kíváncsi mikor érdemes orvoshoz fordulnia? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik