Élet-Stílus

Idén karácsonykor ez a trend!

trend (trend, )
trend (trend, )

A nagypolgári nosztalgia idén karácsonykor a trendi. 

Németh Attila, a Plantomime virágszalon tulajdonosa karácsonyi rovatunk állandó szereplője. Az idei karácsonyi trendekről kérdeztük, arról, milyen az ideális karácsonyi dekoráció, mit javasol azoknak, akik most kezdik kialakítani saját tradícióikat. És persze arról is, milyen a szakmabeli karácsonyfája?

Attila szerint idén is a nagypolgári nosztalgia jegyében telik a karácsony. Már tavaly is sok kellék volt ehhez a stílushoz, idén még több ilyen díszt láthatunk: diótörő, korcsolya, szánkó. Ezek a kellékek a klasszikus színekben jelennek meg, de a piros-fehér-zöld, és az arany színekhez, azaz a tradicionális karácsonyi színekhez is egyre többen találnak vissza.


Képek forrás: Hódos Hajni

A Plamtomime virágszalon nem követi a mindenkori divatot, inkább arra törekedtek, hogy saját, csak rájuk jellemző stílust alakítsanak ki. Attila szereti a klasszikus, hagyományos stílust és a natúr díszítést. Szerencsére ma már hihetetlen mennyiségű szárított termék áll rendelkezésre, bogyók, termések, szárazvirág. Ezekkel szívesen dolgoznak, nobilis fenyőn kívül szinte nem is használnak élő növényt. Attila szereti belecsempészni a karácsonyi dekorációba a gyermekkor szellemét, és azt is fontosnak tartja, hogy az elkészült díszekben kisgyerekek is örömet leljenek, így kerül kisvonat az adventi koszorúra. De más játékokat, játékos tárgyakat is használ.

A legnépszerűbb karácsonyi dekorációs termék a kopogtató és az adventi koszorú. Egyre többen vannak, akik teljes lakásdekorációt rendelnek, ezeket a munkákat nagyon szereti, hiszen minden egyes otthon hatalmas szakmai kihívás. És jó dolog egy család karácsonyának részese lenni. Ahogy a henteshez bizalmi viszony fűz minket, úgy itt is megfigyelhető a szorosabb kapcsolat a vevővel. A törzsvevőkkel az intimitás az évek alatt kialakult, de azt is szereti, ha az utcáról belépő vevő elmeséli, milyen az otthona, milyen a lakás stílusa, mik az uralkodó színek, így biztosan illik bele az elkészült dekoráció is.

 

Amit nem szeret, az a zsúfoltság. Ne akarjunk egyetlen adventi díszbe sűríteni mindent, ami megtetszett. A letisztultság híve. Fontos, hogy törekedjünk az önazonosságra: ahogy a lakásunk, az öltözködésünk, úgy a karácsonyi dekorációnk is legyen ilyen. Ismerjük a határainkat, a lehetőségeinket, legyünk alkalmazkodók: negyven négyzetméteres lakásba ne próbáljunk betuszkolni hat méteres fenyőt. A saját stílusunk legyen mérvadó.

A műfenyő vagy igazi kérdésre elgondolkodva azt válaszolja, ma már inkább műfenyő. Az igazi fenyő a gyerekkori karácsonyokat idézi illatával, de ma már szebbnél szebb élethű műfenyők közül válogathatunk, és a környezettudatosság is ezt diktálja.

 

A karácsonyfája ugyanolyan lesz, mint tavaly. Sok régi, nagymamától örökölt, családi dísszel. Mindegyikhez emlék fűzi, mindegyik egyedi számára. A kandallóra girland kerül, rá rojtos kis mackók és zoknik, angol stílusban. Hogy mikor? Az utolsó éjszaka. Addig mások dekorációját készíti.

Hogy Attila mit mesélt  a karácsonyi ünnepek virágairól, melyik a kedvenc növénye és milyen ötletet kaptunk tőle, hamarosan kiderül!

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik