Élet-Stílus

Adventi örökzöld a konyhából

habcsók (habcsók)
habcsók (habcsók)

A habcsók receptje egyáltalán nem bonyolult, a köztudatba mégis úgy vonult be, mint az elkészíthetetlen mestermű, aminek csak azok álljanak neki, akik minimum sütöttek már ökröt is, egészben.

A habkarika létjogosultságát én magam mindig is megkérdőjeleztem, mert nem értem, mi szükség van arra, tömény porcukrot együnk, de az ember a szeretteiért feladja az elveit és belevág. A recept egyáltalán nem bonyolult, a meringue mégis úgy vonult be a köztudatba, mint elkészíthetetlen mestermű, aminek csak azok álljanak neki, akik minimum sütöttek már ökröt is, egészben.

Nem mondom, hogy nem macera, ám biztatok mindenkit: álljon neki. A habcsók nem trendi, cserébe örökzöld, készítsenek belőle többet, ne csak habkarikát, hanem szívet, fenyőfát is, aztán fűzzék fel organza szalagra, ezüst szálra és kész is a karácsonyi girland, azaz a dekoráció is pipa. Vagy halmozzák a habot fél dióra, szórják meg durvára tört dióval, mogyoróval, majd csomagolják be, kössenek rá masnit és kész a gasztroajándék a kolléganőknek.

A habkarika titka két dologban áll: le kell mérni az alapanyagokat és nem szabad sajnálni az időt a massza kikeverésére. Négy tojásfehérjét veszünk, lemérjük, majd ezzel pontosan egyező súlyú porcukrot mérünk ki. Szükség lesz még csipet sóra, citromlére és sok-sok türelemre. 


Képek forrása: Thinkstock 

A fehérjéket kemény habbá verjük, majd beleszitáljuk a porcukrot, végül hozzáadjuk a csipetnyi sót és a citromlevet. Közben egy lábasban vizet melegítünk, és a további háromnegyed órát azzal töltjük, hogy a gőz fölött verjük tovább a masszát. Egészen addig, amíg le nem törik a kezünk nem érezzük a cukorszemcséket a masszában. Közben figyeljünk arra is, az edény alja nem érhet bele a vízbe! Fényes, homogén, krémszerű, selymes fényű fehér habunk kell, hogy legyen.

Ha eddig eljutottunk, levehetjük a gőzről az edényt. Még mindig turmixolunk, egészen addig, amíg ki nem hűl a hab.  A masszát csak akkor használjuk fel, ha szobahőmérsékletűre hűlt. Ekkor habzsákba töltjük, és a sütőpapírral letakart tepsibe nyomjuk a habot, szépen megformázva: karikát, szívet, csillagot, kisizécskét. Díszíthetjük is, durvára vágott dióval, mogyoródarabokkal, mandulaszeletekkel, szórhatunk rá mákot, de a készen kapható millió féle cukorgyöngyből, tortadekorációból is választhatunk.  Fakanállal kitámasztott, 50-60 fokos sütőben szárítjuk ki, kb. két és fél óra alatt.

Plusz egy tipp a végére:  evőkanállal merjünk ki a habból és mindenféle formázás nélkül, csak úgy, süssük meg ezeket a nagyobb, formátlan  darabokat.  Vanília fagylalt mellé, karamell öntettel tökéletes párosítás. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik