Élet-Stílus

Adventi fúrás-szögelés

Kari fal (kari fal)
Kari fal (kari fal)

Gondolta volna, hogy egy szétszedett raklap is elég, hogy ünnepi hangulatot varázsoljon a lakásba?

Emlékeznek még arra, mikor szétszedtünk egy raklapot?A faanyagot elraktuk, és ma reggel még mi sem gondoltuk volna, hogy délutánra pikk-pakk összerakunk egy új izét. Fa táblát. Mindjárt mutatom inkább a mineknevezzeleket, amit már fel is díszítettem. Itt van, ni:

Szóval, ma csak zuhogott és zuhogott, én meg álltam a bögrémmel és hol a kávéba bámultam bele álmosan, hol A Falat néztem és már megint a képeken törtem a fejem. Melyiket hova. Ahány kép, annyi lyuk. Fúróval. Ezért üres A Fal még mindig, mert sajnálom összelyukasztani . És mi lenne, ha felfúrnánk egy deszkát, sepertem le a morzsákat, egyetlenegyet, abba szögeket vernénk és damillal vagy akármivel lelógatnánk a képeket róla? Így nem kell összefurkálni a falat. És kedvemre cserélgethetném a képeket, tettem hozzá gondolatban. Lehetne ilyen shabby-s is.

A jó ötlet további jó ötleteket szül: gyorsan felrajzoltunk egy vázlatot, pár öreg deszka egymás alatt, még az sem kell, hogy egyforma hosszúak legyenek. És semmi shabby chic, végre kipróbálhatjuk az ecetes öregítést.

Az ecetes öregítés egy jópofa dolog: nagy finomságú, férfi ököl nagyságú acélgyapotot rakunk egy befőttesüvegbe, felöntjük húsz százalékos ecettel és várunk. Néhány nap múlva már szemmel látható, ahogy elindul a folyamat: ahogy oldódni kezd az acél, a víztiszta ecetből rozsdás löttyöt kapunk. Bár pácnak nevezhető, nem pigmentekkel színezi a fát, hanem a faanyagban levő tanninokkal lép reakcióba. Minél magasabb egy fa tannin tartalma, annál sötétebb lesz a kezelt felület. A fenyő, a nyárfa szürkés-barnás lesz, a tölgy akár feketére is változhat.

Régi, kopottas, ódon hangulatúvá tehetjük így a bútorokat is csiszolás után, de új deszkát, lécet is öregíthetünk ezzel a módszerrel gyorsan, eredményesen és rendkívül egyszerűen. És olcsón!

Az ecet hamar elillan, a szagtól nem kell tartani. Nyárfa lécekből akartuk összeállítani a táblát, aztán eszünkbe jutottak ezek az öreg lécek. Kicsit megcsiszoltuk, összeszögeltük. Néhány csavarral egy kis polcot is fabrikáltunk rá. A tervezéstől számított két órán belül fenn volt a falon az új kisbútor.
Most kari-fal. Majd lógnak róla képek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik