Élet-Stílus

Tanácsok kezdő DIY-osoknak

Karácsony (Karácsony)
Karácsony (Karácsony)

Jó, hát nem egy szép cím ez így, de valamivel jobb, mint a Bénák és kacskakezűek, idesüssetek! és manapság mindenki, aki össze tud ragasztani két A4-es lapot, az díájvájos és kész.

Ha mégis akadnak olyanok, akik csak kacérkodnak azzal a gondolattal, hogy idén pikk-pakk, összedobnak pár darab hétméteres karácsonyi girlandot (a szomszédasszonynak is, mindig hoz zserbót), azoknak kedveskedünk néhány tanáccsal, hátha akad, aki hallgat ránk:

1.) Sokat akar a szarka, de nem bírja a farka!

Ne akarj mindent és pláne ne egyszerre. Az alkotás öröm. Ha az adventi naptárt, az adventi koszorút és a girlandot is te akarod elkészíteni, de közben a tízszemélyes asztalra is hímezel egy terítőt, ígértél az unokahúgodnak négy bejglit és azt az isteni csokitortát, és te vállaltad a tizenhét darab papírangyalkát az ovis karácsonyra, abból valószínűleg káosz lesz, valamit elfelejtesz és szinte biztos, hogy valamivel nem készülsz el. A készülődés nyugalma helyett ideges kapkodás lesz az advented, mindenki mást előre sorolsz és saját magadra nem marad időd. Megéri?

2.) Többe kerül a leves, mint a hús

A kezdő, a haladó és a profi DIY-os is a bőség zavarával küzd, annyi alapanyag közül válogathatunk. Se szeri, se száma a karácsonyi biszbaszoknak, fagolyó, papírgolyók, hungarocellgömbök, falemez angyalkák, festhető betűk, lakkfilc, csillámpor, glitter, levegőre keményedő gyurma, dekorgumi, krepp-papír, gyertyák, koszorúalapok. Legyünk észnél, és hiába csábító, ne vegyünk meg mindent. Írjuk össze, mire van szükségünk, és vásárlás közben számoljunk! Könnyen lehet, hogy a saját kezűleg készített adventi koszorú kétszer annyiba kerül, mire mindent megveszünk hozzá, mintha vásárolunk egyet. A virágüzletekben kiválaszthatjuk az alapot, a gyertyát, a díszeket, részletesen elmesélhetjük, mi az elképzelésünk (a műgyanta kisangyalka feje délnyugat felé nézzen), higgyék el, ha időben rendelünk, elkészítik és pont olyan lesz, amilyet szerettünk volna.

3.) A kevesebb több!

A közhelyek hiába elcsépeltek, attól még igazak. A trend maga alá gyűrte a karácsonyt is. De hiába divat a klasszikus trió: ha a piros-fehér-zöld nosztalgiája nem megy a minimál stílusban berendezett high-tech lakásunkhoz, ne erőltessük. Ugyanígy, ne próbáljunk egyetlen adventi koszorúba belezsúfolni mindent, ami idén divat és tetszik, nem biztos, hogy a pávatoll illik a csipkemintás gyertyákhoz, kötött anyagba burkolt koszorúalapra halmozva, visszafogott aranycsillámos ragyogásban, rózsaszínű műfenyőágakkal megbolondítva.

4.) Merjünk giccsesek lenni!

Akárhogy is: a karácsony egy kicsit mindig giccses. Merjünk azok lenni! Hulljon a glitter, csillogjon a piros gömb, fújjuk a műhót ész nélkül, mintha nem lenne holnap! Tekerjünk kültéri égősort a nyamvadt kis fenyőre a kertben, dobáljunk rá pár deka angyalhajat és nyugodtan vegyük meg az aranyagancsos rénszarvast. Bolonduljunk meg, vegyünk lila és rózsaszín gömböket. Kit érdekel, mit gondolnak mások? Másoknál is van legalább egy dolog, ami giccses.

5.) Koszorúnk bimbaja elvirít

A natúr díszek szerelmesei kezdőként könnyen beleeshetnek abba a hibába, az advent első vasárnapján még pompázó karácsonyi dekoráció karácsonyra fárad el és hullik szanaszét a fenyőtüske, töpped össze a csipkebogyó, barnul meg a hóbogyó, szürkül el a tiszafa ága. A karácsonyi dekoráció ugyanolyan törődést igényel, mint a lakás többi része, időnként spricceljük be vízzel, frissítsük fel, cseréljünk ki egy-egy hervadó, lankadó ágat. Ha nem élő növényekkel dolgozunk, akkor is nézzünk rá néha, a centis por se menő Szenteste.

6.) Fotóbolt! Fotóbolt!

Ahogy a magazinok címlapja nettó hazugság, úgy a hanyagul a falra biggyesztett, pont szív alakban ragyogó fényfüzér is. Hófehér szőnyeg a konyhában csak a magazinokban létezik. Szóval, ne higgyünk a szemünknek! Lencsékkel, világítással könnyebb dolgozni, mint ragasztópisztollyal és szúrós kökénnyel. És nincs az az épelméjű ember, aki két gyerek és egy kutya mellé hófehér padlóburkolót választ a nappaliba. Na ugye. Szóval, lehet, hogy az eská girland nem lesz olyan, nem lesz tökéletes, és ez nem is baj. Mert nem azért nem lesz tökéletes, mert bénák vagyunk, ügyetlenek és szerencsétlenek, hanem azért, mert a fotókon még én is szép vagyok és ötvennégyes derekam van, különben meg nem is.

Jó munkát, szép karácsonyt!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik