Élet-Stílus

Nem hatékonyak a népszerű diéták!

Egy nemrégiben készült amerikai felmérés szerint a négy legnépszerűbb fogyókúra hosszú távú jótékony hatása nem bizonyítható klinikai vizsgálatok alapján.

Az Atkins-féle, a South Beach, a Weight Watchers és a Zone diéták a legnépszerűbbek közé tartoznak az Egyesült Államokban. Az egészségguruk és hírességek is általában ezeket ajánlják az egészséges életmód részeként. Rövid távon már kiderült, hogy hatásosak: valóban le lehet adni kilókat a segítségükkel. De hogy teljesítenek ezek az étrendek hosszabb távon? A kutatás eredményeiről a Medical News Today készített összefoglalót.

A túlsúly és az elhízás hosszabb távon komoly egészségügyi kockázatokkal jár: megnő a szívbetegség, a stroke, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának a valószínűsége. Ha tehát valaki leküzdi a túlsúlyt és az elhízást, jogosan gondolhatnánk azt, hogy automatikusan csökkenti az ennek következtében kialakuló betegségek megjelenésének a valószínűségét. Ez utóbbi azonban az új tanulmány szerint nem bizonyítható.


Kép forrása: Thinkstock 

– Nagyon kevés adat áll rendelkezésünkre ezekkel a népszerű diétákkal kapcsolatban, és az adatok meglehetősen ellentmondásosak. Így nem tudjuk, hogy van-e hosszabb távon jótékony hatásuk ezeknek az étrendeknek” – mondta el Dr. Mark J. Eisenberg, a kutatás egyik vezetője.

Az új kutatásban a négy népszerű diétára, illetve a szokványos fogyókúrás étrendre vonatkozó klinikai vizsgálatok adatait vizsgálták meg. Szokványos fogyókúrának azt tekintették, amikor valaki igyekszik zsírszegényen étkezni, táplálkozási tanácsadó vagy ilyen jellegű kiadványok segítségével kontrollálja a táplálékbevitelét.

Kíváncsi a részletekre? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik