Élet-Stílus

202 fogat operáltak ki egy hétéves kislány szájából

A kislányt édesanyja azután vitte orvoshoz, hogy állandóan fogfájásra panaszkodott.

Még a sokat látott indiai fogorvos is meglepődött, amikor néhány héttel ezelőtt a kezébe vette hétéves betege leleteit. A névtelenséget kérő kislánynak ugyanis egy jóindulatú tumor következtében nem kevesebb, mint kétszáz fog nőtt a szájában. „Még sosem láttam hasonlót” – árulta el dr. Ajoy Roychoudhary, a kislány kezelőorvosa egy új-delhi lapnak, majd hozzátette, noha sokkolta a helyzet, mindennél jobban szeretett volna segíteni.

A kislányt azután vitte édesanyja dr. Roychoudhary rendelőjében, hogy lánya hosszú heteken át szűnni nem akaró fogfájásra panaszkodott. „Azt mondta az anyjának, hogy úgy érzi, be van dagadva a szája” – tette hozzá az orvos, aki végül csak egy két órás műtét keretében tudta megszabadítani a kislányt a több mint 200, különböző nagyságú fogtól.


Kép forrása: mirror.co.uk 

A szakember a lapnak azt is elmondta, a szokatlan jelenséget egy jóindulatú tumor, az úgynevezet odontoma okozza, aminek következtében a szájban a fog szöveteit – cement, dentin, zománc – vegyesen tartalmazó tumorok jönnek. Az esetek egy részében ezek nem állnak össze foggá, ám a hétéves kislánynál nem ez volt a helyzet.

Dr. Roychoudhary a műtétről elmondta, bár az apró tumorok eltávolítása komoly precíziót igényelt, a beavatkozás problémamentesen zajlott. „A család nagyon boldog az eredménnyel, és nagyon örülnek, hogy gyermekük újra normális életet élhet” – zárta mondandóját a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik