Élet-Stílus

Arra ébredt, hogy nem akar enni és inni

Rejtélyes betegségtől szenved egy 12 éves amerikai fiú, aki egy esti alvás óta nem érez éhséget és szomjúságot. Az orvosok teljesen tanácstalanok a feltehetően az egész világon egyedülálló esettel kapcsolatban.

„Valami történt az éjszaka közepén, és így ébredt fel. Azóta nem volt változás” – mondta el a kisfiú apja a Des Moines Registernek. És eddig senkinek sem sikerült magyarázatot találnia arra, hogy mitől vesztette el teljesen az étvágyát és szomjúságérzetét az akkor 11 éves Landon Jones, aki a tavaly október 14-ei ébredés óta egyáltalán nem akar sem enni, sem inni és talán éhen és szomjan is halna, ha szülei és tanárai nem figyelmeztetnék rendszeresen arra, hogy muszáj enni legalább „csak egy falatot”, és innia legalább „csak egy kortyot”.

Szülei elmondása szerint semmi előjele nem volt az esetnek, a kérdéses éjszaka előtti nap teljesen átlagosan telt el, a kisfiú bicajozott és egy egész doboz jégkrémet és több szelet pizzát is magába tömött. Aztán másnap éhség- és szomjúságérzet nélkül ébredt, és annyira szédült, hogy az ájulás határán volt, tüdeje pedig váladékkal volt teli. Szülei orvoshoz vitték, ahol kiderült, hogy bakteriális fertőzés támadta meg a bal tüdejét, amit sikeresen meggyógyítottak, de az éhség- és szomjúságérzet nem tért vissza.

Az Iowa államban található Cedar Falls városában élő szülők azóta orvostól orvosig járnak gyerekükkel, de hiába voltak már öt különböző városban, sehol sem tudtak magyarázatot találni a rejtélyes betegségre. Landonon egy csomó tesztet és vizsgálatot végeztek: vérvizsgálatok, gerinccsapolás, elektroenkefalogram (EEG), elektrokaridográf (EKG), MR, ultrahang, de azon kívül, hogy kizártak egy csomó emésztőrendszeri betegséget és evési zavart, semmi eredményre nem jutottak.


Landon Jones apjával, aki hiába próbálja rávenni az asztalon lévő hamburgerre és üditőre fiát
Fotó:Des Moines Register 

Még az legjobb amerikai kórháznak tartott Mayo Klinika szakértői is csak a fejüket vakarták a fiú betegségével kapcsolatban. A fiút megvizsgáló, több mint harmincéves tapasztalattal rendelkező Marc Patterson gyerekneurológus a Registernek elmondta: szinte teljesen biztos, hogy Landon esete teljesen egyedülálló és könnyen lehet, hogy ő az egyetlen az egész világon, aki ettől a rejtélyes betegségtől szenved.

Az orvosok egyelőre csak találgatni tudnak, és leginkább azt gyanítják, hogy az egyebek mellett az éhség- és szomjúságérzetért felelős agyi terület, a hipotalamusz rendellenessége okozhatja a problémát. A fiú szüleinek utolsó reménye már csak a kizárólag rendkívül ritka betegségekkel foglalkozó bethesdai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH), ahol évente kevesebb mint száz kiválasztott pácienssel foglalkoznak egy program részeként.

Közben Landont szülei szeme láttára szép lassan elemészti betegsége. A most 12 éves fiú egy év alatt 31 kilósra fogyott 47 kilogrammról, miután semmi kedve enni, levert lett és enervált, csak ahhoz van kedve, hogy a kanapén ülve a tévét nézze. A sportolást teljesen abbahagyta és apja egy éve nem látta szaladni, és még a harsonát is le kellett tennie, mert nincsen elég ereje ahhoz, hogy megszólaltassa a fúvós hangszert. A szülők mindent megpróbáltak, de képtelenek voltak rábeszélni az evésre. A Register beszámolója szerint, amikor a lap újságírója az otthonukban interjút készített a családdal, hiába próbálták rábeszélni egy hamburgerre, és végül egy másik szobába vitték, hogy kényszerrel tömjék belé az ételt, távol az idegenek tekintetétől.

A lap beszámolója szerint a következő lépés az lesz, hogy egy tápszondát helyeznek el a fiú gyomrába, hogy azon keresztül jutassák az életben maradáshoz szükséges tápanyagokat a kisfiú szervezetébe. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik