Élet-Stílus

81 évesen esett át nemváltó műtéten

James Rose, akit azóta Ruth Rose-nak hívnak, korábban a brit légierő navigátora volt. Azt mondta, nem magamutogatásból vállalta a beavatkozást és nem akar szexuális életet élni, csak szeretné jól érezni magát a testében.

Négy éve nőként él és idén nyáron nemváltó műtéten is átesett a 81 éves Ruth Rose, aki háromgyerekes apa és négyunokás nagypapa, vagyis mostmár inkább anya és nagypapa. Négy éve kezdett el nyíltan nőként öltözni és élni, de mint azt a Daily Mailnek elmondta, mindig tudta, hogy rossz testbe született, iskoláskorában például titokban női ruhákba öltözött.

Rose 1961-ben megnősült, azt gondolta, hogy elmúlnak majd ezek az érzések. 42 évig éltek együtt feleségével, válásuk után Rose egyre gyakrabban ment utcára nőnek öltözve. Négy éve hormonkezelésbe kezdett. Egyébként jelenleg is dolgozik, jótékonysági szervezetek aktivistájaként és szóvivőjeként.

Rose elmondta, hogy most is közel áll volt feleségéhez és családja is elfogadta döntését, noha a műtét felvetése először sokkolta őket.

Rose állapota az úgynevezett nemi diszfória volt, melyet az váltott ki, hogy ahogyan őt kívülről látták és az, ahogy magát érezte, nem egyezett meg. Ennek kezelésében a brit egészségbiztosítás segítséget nyújt – a páciensnek először háziorvosát kell felkeresnie, aki megfelelő szakemberhez utalja be. Műtétre azoknál kerülhet sor, akik legalább egy évig más neműként élnek és hormonterápián esnek át, ez idő alatt környezetükkel is el kell fogadtatniuk magukat új nemükben.

Ruth Rose elmondta, hogy noha a műtétet végrehajtották rajta, de ilyen idős korban már nem akar senkivel szexuális kapcsolatot létesíteni. Azt is elárulta, hogy az egészet nem magamutogatásból csinálta, hanem azért, hogy olyan neműként lehessen a közösség tagja, amilyenként ő valóban jól tudja érezni magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik