Élet-Stílus

Fejfájás: meglepő okok a háttérben

Ha fáj a fejünk, sokszor mindig ugyanarra fogjuk: túl kevés alvás, túl sok alkohol, túl sok stressz... Pedig néha egészen más állhat a háttérben.

Meleg

Hivatalosan ugyan nincs olyan betegség, hogy nyári fejfájás, azonban a meleg miatt igenis fájhat a fejünk. Ennek egyik oka a szakemberek szerint az lehet, hogy a szervezet inkább a bőr felé irányítja a vért, hogy lehűtse magát, így az agyhoz nem jut elegendő oxigén. Ha olyan környezetben kerülünk, ahol könnyen túlhevülhetünk, mindenképpen gondoskodjunk a megfelelő folyadékpótlásról, és ha lehet, menjünk időben hűvösebb helyre.

Túl sok gyógyszer


Kép forrása: Thinkstock

Meglepő módon, ha túl sok gyógyszert szedünk a fejfájásunkra, attól csak jobban fájhat a fejünk: a koffeintartalmú szerek, illetve az antihisztaminok is befolyásolhatják az agy fájdalomérzékelésért felelős központját. A sok gyógyszer miatt csökkenhet a fájdalomtűrésünk, és a következő fejfájásokat egyre rosszabbul és rosszabbul élhetjük meg. Hetente maximum két alkalommal vegyünk be fájdalomcsillapítót és ne lépjük túl a javasolt adagot. Ha ennél többször van szükségünk fájdalomcsillapítóra, mindenképpen beszéljünk az orvosunkkal!

Mit is ettünk?

Bizonyos ételek fokozhatják a fejfájásra való hajlamot: elsősorban az érlelt és a fermentált élelmiszerekben vannak olyan vegyületek, melyek miatt gyakoribb a fejfájás. A tiramin nevű aminosav ugyanis hatással van a vérnyomásra, ez pedig több módon is fejfájást okozhat. A problémás ételek közé tartozik a cheddar, a kék sajt, az ecet, a szójaszósz, a savanyú káposzta. A felvágottak a tiramin mellett tartósítószereket is tartalmaznak, amelyek szintén fokozzák az agyi véráramlást, így a fejfájást kialakulásának esélyét is. Ha hajlamosak vagyunk a migrénre, mindenképpen vezessünk étkezési naplót, melyben követhetjük, mely ételek váltják ki nálunk a fejfájást.

Kíváncsi még mi állhat a makacs fejfájás hátterében? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik