Élet-Stílus

96 éves a világ legidősebb jógaoktatója

Tanítványai kedvéért minden reggel 5-kor kel, és azt mondja, soha nem volt még annyira energikus, mint most.

Noha Tao Porchon-Lynch közelebb van már a százhoz, mint a kilencvenhez, olyan energia tombol benne, hogy azt még egy húszéves fiatal is megirigyelhetné. A 96 éves indiai származású, de New Yorkban élő néni minden reggel 5-kor kel, hogy bevezethesse tanítványait a nyújtások, hajlítások, ezzel együtt a legbonyolultabb jógapózok rejtelmeibe.

Tao ugyanis jógaoktató. A maga 96 évével a világon a legöregebb, ám mindez kicsit sem befolyásolja abban, hogy napi szinten űzze hivatását. „Energikusabbnak érzem magam, mint valaha” – mondja. Az idős asszony annyira tele van energiával, hogy a jóga már nem is elégíti ki teljesen, éppen ezért 85 éves korában beiratkozott egy társastánc-tanfolyamra, ahol egy 26 éves férfi, Vard Margaryan lett a partnere. Párosuk olyan sikeresnek bizonyult, hogy versenyeken is elindultak: ezek közül az elmúlt években többet meg is nyertek.


Kép forrása: Daily Mail 

Az idős asszony 1919-ben, az első világháború végén született, és gyerekkora óta a jóga szerelmese. „Nyolc éves koromban kezdtem, akkor még csak a rossz testtartásom miatt. Mikor felnőttem, rájöttem, nekem az a hivatásom, hogy a jógában szerzett tudásomat továbbadjam. És pontosan ezt is csinálom, immár több mint hét évtizede” – mondta. Az idős asszony azt is elárulta, a jóga az egyetlen olyan dolog, ami bármikor képes őt megnyugtatni és átsegíteni a nehéz élethelyzeteken.

Amikor arról kérdezték, mit tart a hosszú élete titkának, Tao a rendszeres jógázás mellett a szigorú, vegetáriánus étrendet említette. „Senkinek nem lenne szabad túl nagy adagokat ennie, mert az nem egészséges. Ehelyett az a fontos, hogy összhangban maradjunk a minket körülvevő természettel: együnk sok gyümölcsöt és zöldséget.”

Taot 2012-ben a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, mint a világ legidősebb jógaoktatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik