Élet-Stílus

Te fideszesliberálisszoci vagy? Akkor bocs, de szakítottunk! (x)

Ön tudta, hogy a randin a politikai hovatartozás még annál is fontosabb, hogy néz ki a partner?

 

Hihetetlen, nemde? Pedig igaz, ezt támasztja alá az ELITTÁRS legújabb kutatása is. Lehet az a bizonyos partner akármennyire sármos, szexi, okos, kedves és amúgy minden szempontból az a nagy Ő, akire évek óta vártunk, mindez mit sem ér, ha véletlenül kiderül, nem ugyanoda teszi az X-et, ahova mi. Már persze, ha kiderül egyáltalán, mert az első randin azért csak kevesen olyan elvetemültek, hogy kapásból azzal nyissanak: „Te, és amúgy kire szavazol?”

Sajnos a politika ettől még véresen komoly dolog már a párkapcsolatainkban is. Legfőképp kampányidőszakban. Erre utal minden, a témában elvégzett kutatás, amikből az is kiderül, egy esetleges nézetkülönbség nemcsak a bimbózó szerelmeknek és az első randiknak tesz alaposan keresztbe, de a már évek óta tartó, amúgy boldog házasságoknak is.

Még a semmiről is szívesebben beszélünk

De ha már ennyire fontos, vajon rá merünk-e kérdezni, mondjuk az első randin? Nos, erre volt kíváncsi az ELITTÁRS nevű magyar társkereső oldal is, melynek 1824 fős felméréséből az derült ki: nem. Sőt! Gyakorlatilag a semmiről is szívesebben társalgunk, mint a politikai nézeteinkről.

Persze vannak kivételek. Például az idősebb korosztály. Az ELITTÁRS felmérése szerint ugyanis a 40 év felettiek egyre könnyebben és nyíltabban, sőt mi több, szívesebben beszélnek politikáról és úgy általában, a körülöttünk lévő világ dolgairól. Az is megfigyelhető, hogy főleg a férfiak azok, akik szóba hozzák a politikát, míg a nők inkább hallgatnak, pedig ők is rendszeresen tájékozódnak a napi politikai eseményekről.


Mindent tönkretehet egy rossz X
Kép forrása: Thinkstock 

A kampányidőszak a legdurvább

Valamikor egy időben azzal, hogy a politikai csatározások mindennapossá válnak, és már a csapból is a választási szlogen- és ígéretcunami folyik, a politika végleg beszivárog a mindennapi életünkbe. A szakemberek szerint azokban a kapcsolatokban, ahol nincs meg az egyetértés politikai kérdésekben, ilyenkor válik a leginkább kiélezetté a helyzet, aminek könnyen tányér- olykor kenyértörés lehet a vége.

Persze nemcsak nálunk, hanem a világ minden táján. Amerikában is, ahol legutóbb a Rice Egyetem és a Nebraska-Lincoln Egyetem közös kutatása próbált meg választ találni arra, vajon mennyire játszik fontos szerepet párválasztásunkban a politikai meggyőződés. Az 5000 fős vizsgálat a végén arra jutott, a konfliktusokat megelőzendő, ösztönösen inkább olyan párt választunk magunknak, akivel egy platformon vagyunk a politikai kérdéseket illetően is.

Hogy találjuk meg?

A legegyszerűbb megoldás, ha puhatolózunk és nyitva tartjuk a szemünket. Abból ugyanis, hogy leendő partnerünk milyen könyveket és újságokat olvas, könnyen kideríthetjük, összeillenek-e a világnézeteink.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik