Élet-Stílus

Van önnek másfél négyzetmétere az irodában?

Nincs? Pedig kellene. És azt tudja, hogy számítógép előtt csak napi hat órát ülhetne? De azt sem akármilyen széken, és nem is akárhogy. Megmutatjuk, mi lenne az ideális megoldás.

A munkavédelmi felügyelők ritkán bukkannak fel irodákban. Vannak jóval veszélyesebb munkahelyek is, idejük nagy részét azok vizsgálatával töltik, tavaly például majdnem 87 ezer esetben kellett intézkedniük, és ebből alig 14 ezer volt irodai munkával kapcsolatos.

De tudjuk-e milyen probléma esetén hívhatnánk ellenőrt, milyen szabályok vonatkoznak az adminisztrátorokra, titkárnőkre, könyvelőkre és egyéb irodában dolgozókra?

 Forrás: Nemzeti Munkaügyi Hivatal

A táblázat szerint a vizsgált munkahelyeken a legtöbb probléma: az elektromos eszközök beszerelésével, állapotával van. Szabálytalan és balesetveszélyes például, ha az utunkat vezetékek keresztezik.

Jón ülni, jól ülni

A biztonságos, kényelmes munkához legalább másfél négyzetméternek kell lennie egy munkaállomás közvetlen közelében. Elő a centiket, van ekkora helye? Ha hátratolja a székét felállásnál, nem ütközik másba vagy a falba?

A számítógép előtt dolgozóknak előírás az állítható magasságú és támlájú, karfás szék is. Az egyszerű tárgyalószék csak napi 1-2 órás munkára alkalmas.


Önmagában egy jó szék még kevés. Azt tudni kell használni is. Fontos, hogy a talpak a földön legyenek és ne a szék lábába akasztva, előre lógatva vagy magunk alá húzva. Az ülésmagasságot úgy kell beállítani, hogy a comb vízszintben legyen.  A deréknak, hátnak megtámasztva a legkevésbé megterhelő a sok ülés. Az alkar a szék karfáján vagy az asztalon vízszintesen feküdjön és figyeljünk az egérhasználatra is, ne törjön meg a csukló, különben fájdalmas gyulladás lehet a vége.

Az asztallap alá szerelt billentyűzettartót nem ajánlják a szakemberek, mert általában rossz a magasságuk, nem támasztható az alkar és az egér sem fér el kényelmesen.

A laptop nem alkalmas folyamatos munkára, legfeljebb külön billentyűzettel és csuklótámasszal.


A képernyő nem lehet az ablakkal szemben vagy annak háttal, mert a tükröződések miatt rontja a szemet. A legjobb az ablakra merőlegesen beállítani a monitort – a szemünktől 45-55 centire.

A monitornak dönthetőnek kell lennie. A legjobb 20 fokban hátraállítva.

Nagyon fontos a megfelelő világítás.  A neont sem kell mumusnak tartani, csak akkor, ha az rosszul működik. Egyébként a szabály az, hogy a képernyő előtt dolgozók felett másfél négyzetméteres sugarú körben nem lehet fényforrás.

Irodában az elfogadható hőmérséklet hideg évszakban a 20-22, meleg évszakban pedig a 21-24 fok. A mesterségesen szellőztetett, klímás helyeken fontos a szellőztető vagy légkondicionáló berendezés tisztítása, karbantartása.

Csendrendelet

Az előírás szerint egy irodában 55-60 decibel lehet a zaj. Ekkora egy zápor vagy egy működő mikró hangja. Ennél hangosabb berendezéseknek nincs helyük ott, ahol órákon át dolgozunk. De mennyit is?  A szabályok szerint számítógép előtt naponta nettó hat óra tölthető, vagyis egy nyolcórás műszakban két órát egyéb feladatokkal, illetve pihenéssel kell kitölteni. Előírás az óránkénti 10 perc szünet, ami nem feltétlenül cigiszünet, csak a képernyő elől kell eltávolodni ennyi időre.

Ha valaki úgy érzi, a fent leírt szabályokat nem tartják be a munkahelyén, jelezheti a munkavédelmi felügyelőknek. Bírságot ritkán szabnak ki, mert a cél, nem a büntetés, hanem az egészséges munkahely megteremtése. Mindenkinek jobb, ha bírság helyett jobb eszközökre, berendezésekre költi a pénzt a munkáltató. Persze, ha a figyelmeztetés ellenére sem intézkedik a munkaadó, akkor előbb-utóbb pénzbüntetést szabnak ki rá – mondta el a Hír24-nek Gedeon András, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságától.

Esetleges kérdéseikkel a Munkavédelmi Tanácsadó Szolgálathoz lehet fordulni az ingyenes „zöld” számon: 06-80-204-292, panasszal pedig a megyei kormányhivatalok munkavédelmi felügyelőségeihez. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik