Élet-Stílus

Magyar módszerrel élhetnének egészségesen a szülési sérült babák

Ha már a koraszülött osztályon megfelelő kezelést kapnának, 100 szülési sérültből 80 egészségesen élhetne.

Dévény Anna azt mondja, létkérdés lenne, hogy a szülési sérült babák már a koraszülött osztályokon megkapják a megfelelő kezelést. Minél hamarabb, ha lehet, már az inkubátorban. Ezzel ugyanis jelentősen nő az esélyük arra, hogy egészséges életet élhessenek.

Az utóbbi évtizedek legnagyobb hatású gyógytornászát, akivel a napokban jelent meg hosszú interjú a Szeretlek Magyarország oldalán, szakmai körökben sokáig támadták az általa kifejlesztett módszer, a Dévény Speciális manuális technika – Gimnasztika Módszer (DSGM) miatt. Ma már olyan nagy az érdeklődés a módszere iránt, hogy alig győzik a szakemberek. „Ha tízszer ennyi kollégát tudnánk képezni, az is kevés lenne, akkora a kezelések iránti igény” – árulta el Dévény Anna az interjúban.

Hogy minek köszönheti népszerűségét a DSGM? Nos, az alapító szerint leginkább annak, hogy teljesen más oldalról közelíti meg a mozgássérüléseket, mint az eddigi módszerek: mind szemléletében, mind gyakorlatában gyökeresen eltér azoktól.

Mi az a Dévény-módszer?

A DSGM-nek két tevékenységi területe van: a speciális manuális technika (SMT) és a speciális testképző gimnasztika (STG). 

Az SMT az, amely képessé tesz a mozgásra, mivel normalizálja az izomzat kóros állapotát és az idegvégződések – bőrön keresztüli – közvetlen kezelésével képes direkt ingerelni az agyat és az idegrendszert.

 A másik tevékenységi terület a speciális testképző gimnasztika (STG), amely Berczik Sára táncművész mozgásképző rendszerének és saját mozgástanítási tapasztalatainak az ötvözete. Ezzel fejlesztenek.

Nem kínoznak, gyógyítanak

Dévény Anna elárulta, a legtöbb módszer problémája – és sikertelenségének oka -, hogy fejlesztéssel akar gyógyítani. „Vagyis azt erőlteti a mozgássérülések valamennyi területén, amire a páciens nem képes. Szegény nem azért nem csinálja, mert nem akarja, hanem mert nem tudja. Nem képes rá. „Tessék csinálni!” hangzik az ukáz. De könyörgöm, ha nem tesszük képessé, a lehetetlent várjuk el. A lehetetlenre kényszerítés pedig nem gyógyítás, hanem kínzás” – mondja.


Kép forrása: Thinkstock 

A szakember szerint a gyógyítás a legfontosabb, ebben pedig módszere, a speciális manuális technika (SMT) élen jár. Hozzáteszi, elengedhetetlen, hogy ezt a kezelést már időben, – a koraszülötteknél akár már az inkubátorban elkezdjék – az agynak ugyanis csupán öt hónapos korig van tartalékállománya. „Az speciális manuális technika-kezeléssel igénybe vesszük, beindítjuk ezt a tartalék állományt és örömmel figyeljük, hogy kezelt csecsemőink állapota nemcsak rendeződik, hanem az átlagnál ügyesebbek és okosabbak lesznek.”

Teljes a zűrzavar

Már, ami a mozgásrehabilitációt illeti. Dévény Anna szerint a terület sok még mindig tisztázatlan kérdését legfőképp a hozzá nem értés okozza. „A mozgásfejlesztés, a mozgásképzés önálló szakma” – mondja a szakember, majd hozzáteszi azoknak, akik az eddigi módszereket létrehozták a mozgásfejlesztés nem szakmájuk, abban nincs képzettségük.

„A torna jelentésével kapcsolatban is teljes a zűrzavar a fejekben. A torna a fejlesztés egyik eszköze. Izomerősítésre és a mozgások összehangolására (koordinálására) való. És megint itt az alaptétel; ha az izom nem működik, nincs mit erősíteni, ha nincs mozgás, nincs mit összehangolni. Minden út a képessé tevéshez vezet.”

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik