Élet-Stílus

Jó hírrel indítjuk a hétfőt!

Mégsem káros az egész napos ücsörgés - feltéve, ha.

Feltéve, ha nem csak ülünk. Immáron közismert, hogy ülni rossz – az ülés életveszélyes, és ha nem is öl meg ültünkben, akkor hátfájást, férfimeddőséget és daganatokat okozhat.

Nos, a Mayo Clinic legújabb tanulmánya nem cáfol ugyan rá az előbbiekre, de megcsillantja a fényt az alagút végén: az ülőmunka negatív következményei mind elkerülhetőek, amennyiben az ember hajlandó tenni érte. A kutatók szerint napi egy óra mozgás semlegesít 6-7 órányi ücsörgést.

Kinek van arra ideje? – mielőtt még legyintve továbbkattintanának, fontos megjegyezzük, hogy nem rigorózus edzésről van szó, csupán akkorka tudatosságról, hogy lift helyett a lépcsőt választjuk és rendszeres időközönként feállunk egy rövid sétára. De már azzal is segítünk magunkon, ha nyújtózkodunk egyet és változtatunk a testtartásunkon.

A kutatás lényegét egy közhelyparádéban úgy foglalhatnánk össze, hogy a jóból is megárt a sok, a változatosság viszont gyönyörködtet. Mindegy ugyanis, hogy ülve vagy állva végezzük a napi teendőket, a szervezetünk meghálálja, ha megszabadítjuk a monotonitástól, mert idővel egyszerűen beleroskad.

A folyamatos ücsörgés további káros hatásai

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik