Élet-Stílus

Életében először mosolygott a vízfejű indiai kislány

Bár az orvosok nem sok esélyt adtak neki, a hároméves kislány rendületlenül küzd, hogy teljes életet élhessen.

A kis Roona Begumról tavaly áprilisban írtunk először azután, hogy a róla készült döbbenetes fotók bejárták az egész világot. Az akkor még csak 18 hónapos kislány kétségbeesett szülei azért fordultak a nyilvánossághoz, hogy segítséget szerezzenek súlyos vízfejűségben szenvedő gyermeküknek.

A szülőknek ugyanis nem volt pénzük a kislány kezelésére, így a betegség miatt felszaporodó agyvíz következtében a kislány fejének körfogata abnormálisan nagyra, 94 centisre nőtt. Szülei elmondása szerint betegsége miatt Roonát állandó fájdalmak gyötörték, szédült és a látása is veszélybe került.

A kislány szívszorító története végül eljutott az Új-Delhiben lévő kórház orvosaihoz is, akik ingyen vállalták a kislány kezelését. Nekik köszönhetően az elmúlt évben a most hároméves Roona állapota sokat javult. A fejének körfogata a kezdeti 94 centisről 58 centisre zsugorodott, néhány szót már beszél, sőt életében először mosolygott is.

Képek forrása: Daily Mail

„Eddig is rengeteg műtétje volt, de az orvosok azt mondják, még hosszú út áll előtte, hogy teljes életet élhessen” – idézte a brit Daily Mail című lap a kislány édesanyját, Fatimát. A 23 éves asszony hozzátette, noha az orvosok szinte egyáltalán nem bíztak abban, hogy a kislány túléli a beavatkozást, a kis Roona az első pillanattól rendületlenül küzd az életéért.

„Az állapota az elmúlt hónapokban tényleg látványosan javul: sokkal jobban van. Már képes egyedül megtartani, és forgatni a fejét. Reagál, ha más gyerekek megszólítják, sőt felismeri a saját nevét is” – árulta el Fatima, aki abban bízik, gyermeke egy szép napon majd iskolába is járhat, mint a többi gyerek. Ebben bízik Roona édesapja, Abdul Rahman is, aki a brit lapnak elárulta, miután kiderült Roona betegsége rokonaik és ismerőseik arra buzdították őket, hogy adják őt egy otthonba.

 

„A feleségem közölte, hogy soha, senki kedvéért nem válik meg Roonától. Szerencsések vagyunk, hogy most kezelést kap, és bízunk benne, hogy egy szép napon teljes életet élhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik