Élet-Stílus

Rákot okozhat a krumpli, ha nem figyel oda

Ha a csomagolásra azt írják, hogy főzésre való, akkor azt tényleg csak főzzük, és ne süssük, ellenkező esetben rákkeltő anyag – akrilamid - keletkezhet az ételben.

„Az akrilamid az élelmiszerekben keletkező nemkívánatos feldolgozási termék, amely olyan élelmiszerek hőkezelésekor keletkezik, amelyek egyszerre tartalmaznak szénhidrátféleségeket és fehérjéket is. Potenciális rákkeltő anyag” – idézi Szigeti Tamást, a független élelmiszer-laboratóriumot működtető Wessling Hungary szakemberét a Mindenár.hu.

Az akrilamid jelenléte a sütési hőmérséklettől függ, 140 fok alatti sütésnél nem jellemző, felette azonban számolni kell vele.

Hogy milyen ételekben fordulhat még elő a rákkeltő anyag, és hogyan védekezhetünk ellene, elolvashatja itt!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik