Élet-Stílus

Nyitott szívműtét közben szülte meg gyermekét

A kismama három héttel a szülés előtt lett rosszul. Csak orvosai lélekjelenlétének köszönheti, hogy még él.

A 35 éves amerikai asszony, Edita Tracey épp a fodrászánál volt, amikor először megérezte a különös fájdalmat. „Nem éles fájdalom volt, sokkal inkább egy zavaró, tompa nyomás a hátamban” – idézte fel az asszony gyermeke születésének napját a Fox29 csatornának. Edita azt is hozzátette, azonnal értesítette a férjét, aki azt javasolta neki, menjen haza és pihenjen le. „Nem sokkal azután, hogy hazaértem, a fájdalom a hátamból a mellkasom elejébe vándorolt. Emlékszem nagyon kétségbeestem, és ez volt az a pillanat, amikor hívtam a mentőket.”

Edita a mentők érkezését követően nem sokkal elvesztette az eszméletét, legközelebb pedig jó egy nap múlva tért magához a philadelphiai kórház intenzív osztályán. A két időpont között az orvosok az asszony életéért küzdöttek, kiderült ugyanis, hogy rosszullétét komoly szívprobléma, egy úgynevezett aortaszakadás okozta, amit azonnal meg kellett operálni.

Az aorta az emberi test legnagyobb verőere, ami a szív bal kamrájából lép ki és ellátja az egész testet friss, oxigéndús vérrel. Edita esetében ez a vastag ér közel harminc centi hosszú szakaszon hasadt fel. A nő orvosai a diagnózis után egy percet sem vesztegettek, azonnal átszállíttatták egy másik kórházba, ahol két felkészült orvosi team várta az érkezését.

Az asszonyon ezt követően egy időben két komoly műtétet végeztek el: a nyitott szívműtétjét és a császármetszést. Dr. John Horton, szülész volt az, aki mindössze másodpercekkel az altatás után világra segítette Edita kislányát. „A betegünk az altatás során a babára káros gyógyszereket kapott, ezért létfontosságú volt, hogy minél hamarabb kiemeljük őt az anyaméhből. Mindössze harminc másodpercünk volt” – nyilatkozta az orvos.

A második team ezt követően megkezdte a nyitott szívműtétet, és mintegy 9 óráig küzdöttek azért, hogy megmentsék Edita életét. Végül sikerrel jártak, így a szerencsés asszony másnap az intenzív osztályon már kezébe is vehette gyermekét. Később azt is megtudta, hogy az aortaszakadást a vérnyomás hirtelen és váratlan megemelkedése okozta, így annak megismétlődésétől nem kell tartania.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik