Élet-Stílus

Durván megégette a kaukázusi medvetalp

A kezén, az oldalán, sőt még a homlokán is hólyagok keletkeztek a kaukázusi medvetalptól annak a férfinak, aki egy sátorozáskor találkozott a rosszindulatú növénnyel – írja a Blikk.

Észre se vette Nagy István, hogy hozzáért a kaukázusi medvetalphoz, így le sem mosta a területeket. „Eleinte nem is éreztem semmit, egy-két nappal később viszont már olyan fájdalom gyötört, mintha megégtem volna” – mondta a Blikknek az áldozat, akinek a kezén, az oldalán, sőt még a homlokán is hólyagok keletkeztek a kaukázusi medvetalptól. „Az orvosok felvágták a hólyagokat, ajánlottak egy-két bőrnyugtató krémet, de többet nem tudtak tenni.”

A szakemberek szerint egy módon lehet csak védekezni a kínzó méreg ellen: ha az ember szappanos vízzel rögtön lemossa. „Az azonnali hatás nem rosszabb, mint egy csaláncsípés. A bőr kipirosodik, és viszketni kezd. Egy-két napon belül viszont hólyagok keletkeznek, később pedig fekete hegek is kialakulhatnak, amelyek akár évekig is megmaradhatnak” – magyarázta Papp Gábor kertészmérnök.

Mint kiderült, a veszélyes betolakodó egy furanokumarin nevű mérgező anyagot termel, amelynek úgynevezett fototoxikus hatása van. Ez azt jelenti, hogy a bőr rendkívül érzékennyé válik a fényre, az UV-sugárzásra, úgyhogy valódi égési sérülések alakulhatnak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik